Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dotaz ohledně spoluvlastnictví: dvě sestry dostaly do spoluvlastnictví nemovitost (chatu). Neumí se dohodnout na jejím provozování ohledně údržby a financování. Jedna strana chce zrušit spoluvlastnictví a buď odkoupit polovinu, nebo odprodat svou druhé straně. Nicméně druhá strana nechce ani odkoupit, ani odprodat svou polovinu.

Nic jiného, než soud asi nezbývá, nicméně máme takový neblahý pocit, že druhá strana se nebude chtít dostavit k soudnímu líčení, například kvůli nemoci, nebo se jen prostě nedostaví bez omluvy. Co se děje v takovém případě?
Je šance, že se spor vůbec vyřeší? A jak dlouho to může trvat? Soud rozhodne bez účasti strany, pokud se bez omluvy nedostaví? Děkuji, Leona

 

ODPOVĚĎ:
Pokud některá ze stran maří soudní jednání, může jí soud uložit pořádkovou pokutu až do výše 50.000,-Kč, a to i opakovaně. Může také rozhodnout bez její přítomnosti. V dnešní době ale soudy již před samotným jednáním zasílají druhé straně výzvu k vyjádření, a pokud se nevyjádří, pak se má za to, že s žalobou souhlasí. Pokud by se strana vyjádřila nesouhlasně a následně se k jednání nedostavila, soud bude jednat i bez tohoto účastníka, v návaznosti na jeho vyjádření a zahájí dokazování. Většinou soudy dávají nepřítomnému účastníkovi ještě jednu šanci a jednání odročí, ale pokud se nedostavuje opakovaně, nic soudům nebrání ve věci rozhodnout.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.