Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2021 mi zemřel manžel a doposud není ukončené dědické řízení. Z tohoto důvodu mi stavební bytové družstvo SBD odmítá vyplácet roční přeplatky z nákladů na bydlení, které snad do dědictví nespadají. Byt i ostatní nemovitý majetek jsme měli s manželem ve společném vlastnictví a po ohodnocení se stal předmětem dědictví /dědí ještě syn a dcera/.

Měsíční náklady za bydlení hradím sama ze svého účtu, nikdo další se na platbách nepodílí, je tedy v pořádku, že mi SBD přeplatky zadržuje? Spotřebu vody na chatě, po vyúčtování též přeplatek, mi vodovody a kanalizace bez jakýchkoliv obstrukcí vracejí. Děkuji za odpověď. Alžběta.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel z Vašeho dotazu nevyplývají veškeré potřebné informace nutné k jeho úplnému posouzení. Níže tedy nastíním hypotetické situace.
Nyní tedy budu předpokládat, že se jedná o družstevní byt, který jste měli s manželem v tzv. společném jmění manželů (SJM), respektive družstevní podíl a s tím spojené právo nájmu bytu. V takovém případě není byt předmětem dědického řízení a již ze zákona se jediným členem bytového družstva a tedy majitelem členského podílu stává přeživší manžel. Pak již není důvod zadržovat vyplacení přeplatků.
Pokud je však věc jinak, a družstevní podíl byl ve výhradním majetku manžela, pak je tento podíl předmětem dědického řízení. Dokud nebude dědické řízení ukončeno, nemůže bytové družstvo přeplatek vyplatit, neboť mu dosud není známo, kdo se stane dědicem družstevního podílu a tedy tzv. právním nástupcem, kterému se přeplatky po doložení výsledku dědického řízení vyplatí.
Ve Vašem dotazu píšete, že byt máte v spoluvlastnictví – to by znamenalo, že se nejedná o družstevní byt, ale o klasické osobní vlastnictví. I v tomto případě však správce bytového domu musí vyčkat ukončení dědického řízení. V tomto případě se manželův podíl rozdělí v rámci vypořádání SJM na poloviny, kdy jedna polovina připadne Vám, a až zbytek (patrně ¼ nemovitosti) bude předmětem dědického řízení. Poté záleží na dohodě dědiců, jak s touto ¼ naloží, zda si jej rozdělíte na třetiny a všichni tak budete spoluvlastníci (přičemž Vy většinový), nebo například děti z jejich podílů vyplatíte.
Doporučuji Vám obrátit se ideálně pásemným dotazem na bytové družstvo, z jakého důvodu je vyplacení přeplatku zdržováno.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.