Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na vás s dotazem ohledně pachtovní smlouvy na zemědělskou půdu. Na konci roku 2021 byly na manželku převedeny formou darovací smlouvy některé pozemky orné půdy a zatravněné plochy. Na tyto pozemky měl předchozí majitel s místním zemědělským družstvem uzavřenou pachtovní smlouvu. Již od počátku roku 2022 jsme od tohoto zemědělského družstva žádali vystavení nové pachtovní smlouvy, kde by jako propachtovatel figurovala manželka jako nová majitelka.

Bohužel nám prakticky rok a půl nebylo vyhověno a tak jsme se rozhodli, že bychom půdu rádi pronajali místnímu soukromému zemědělci. Chtěli bychom se zeptat, zda je pro nás stará pachtovní smlouva s původním majitelem stále závazná, nebo zda je možné se z ní nějakým způsobem vyvázat bez dodržení výpovědní lhůty 5 let, která je ve staré pachtovní smlouvě sjednána?   V současné době (po roce a půl naléhání) jsme od zemědělského družstva již pachtovní smlouvu k podepsání obdrželi (přikládám foto smlouvy v příloze). Jedná se o smlouvu sjednávanou v červnu letošního roku (2023), která má přitom sjednávat pacht od 1.1.2022. Vzhledem k tomu, že je zde stejně jako v pachtovní smlouvě s předchozím majitelem sjednávána výpovědní lhůta 5 let, přijde nám diskriminační, že tímto pozdržením podpisu nové smlouvy ze strany zemědělského družstva, jsme přišli o možnost podat výpověď této smlouvy již v roce 2022. Navíc cena za hektar půdy je v nově navrhované pachtovní smlouvě oproti současným běžným cenám za pronájem orné půdy značně podprůměrná. Můžeme nyní v naší situaci něco změnit, nebo je naší povinností tuto smlouvu podepsat i přes výše uvedené skutečnosti, a následně podat výpověď z této smlouvy od letošního (2023) září s navrhovanou pětiletou výpovědní lhůtou? Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Maxim.

 

ODPOVĚĎ:
Změnou v osobě vlastníka pozemků, tedy propachtovatele, se na pachtovní smlouvě nic nemění, neboť nový vlastník ze zákona vstupuje do práv a povinností původního propachtovatele. Původní pachtovní smlouva tedy nadále trvá a lze ji vypovědět jen ujednaným způsobem, či v souladu se zákonem není-li možnost výpovědi upravena ve smlouvě. Zde pouze podotknu, že pachtovní smlouvy uzavřené před účinností „nového“ občanského zákoníku č. 89/2012 Sb. , se posuzují dle zákonné úpravy platné v době jejího uzavření. Bylo možné dodatkem k původní smlouvě změnit údaj o osobě propachtovatele, nutné to však není, smlouva platí nadále. Tím, že Vám pachtýř nabízí novou pachtovní smlouvu k podpisu, de facto souhlasí s ukončením předchozí smlouvy dohodou, kdy by samozřejmě bylo vhodné mít tuto dohodu písemně. V tuto chvíli již nemůžete dát výpověď zpětně k nabytí vlastnictví k půdě. Můžete však nyní dát výpověď dle původní a stále platné pachtovní smlouvy, pokud by dle ní byla výpovědní lhůta kratší. A je jen na Vás, zda případně podepíšete navrhovanou novou pachtovní smlouvu. Bez znalosti předchozí smlouvy se nemohu k věci více vyjádřit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.