Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem ohledně pachtovní smlouvy na ornou půdu v Brně, která se v rámci plánovaného územního plánu měnit na Plochy komerční vybavenosti (zřejmě 2023 nebo 2024). Na pozemek máme u zemědělského družstva platnou pachtovní smlouvu na dobu neurčitou (viz příloha), která by fakticky měla poměrně dlouhou výpovědní lhůtu (až několik let).

Můj dotaz tedy zní: Pokud se nový územní plán schválí a opravdu dojde na změnu typu pozemku z orné půdy na plochy komerční vybavenosti, ovlivní to nějakým způsobem pachtovní smlouvu? Je případně platná pachtovní smlouva poté velká překážka pro případný prodej a měli bychom se tedy snažit ji co nejdříve vypovědět, ideálně dohodou s družstvem? Moc děkujeme za pomoc, vážíme si toho!

 

ODPOVĚĎ:
Pokud dojde ke změně typu pozemku a nebude možné pozemky užívat k dosavadnímu účelu, bude muset být smlouva ukončena v souladu s ustanoveními zákona či smlouvy. Využilo by se ustanovení o ukončení pachtu bez výpovědní doby, podle § 2334 Občanského zákoníku. Tedy doporučuji sledovat vývoj a případně se domluvit s družstvem na ukončení smlouvy. Nyní Vás k tomu nic netlačí, smlouva je stále platná, pouze se dá očekávat, že změnou typu pozemku již nebude realizace pachtovní smlouvy možná a tedy bude třeba ji vypovědět či ukončit dohodou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.