Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme dům o 4 bytech bez povinnosti uzavřít BD nebo SVJ. Vzhledem k většímu počtu seniorů s finančními problémy se nepřispívalo na opravy v minulosti. Nyní se osádka bytů proměnila (omladila) a chtěli bychom realizovat opravy. Prodej (jde-li) půdních a 2 sklepních prostor. Stavební firma by udělala bytovou jednotku a veškeré opravy, fasáda, střecha, sklepy.

Zajímá mně jakou smlouvu potřebujeme a na co si dát pozor. Případně bychom potřebovali kontakt na dobrého právníka (okr. Brno, Vyškov) na posouzení smlouvy od dodavatele. Renáta.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud dobře chápu, že Vás zajímá zejména smluvní vztah se zhotovitelem bytových jednotek, pak by se jednalo o smlouvu o dílo. Pokud není SVJ, pak musí být smluvní stranou na straně objednatele všichni vlastníci bytů. Aktuálně je třeba ve smlouvách o dílo řešit zejména otázku lhůt, do kdy bude dílo zhotoveno a cen, za jaké budou jednotky vystavěny, neboť s ohledem na velké navyšování cen stavebních materiálů je třeba mít ošetřeno, za kolik se bude stavět a jak vyřešit, když půjdou ceny nahoru oproti předpokladu. Tedy součástí smlouvy ze strany zhotovitele by měla být cenová nabídka a informace, jak se bude navyšovat, kdy je třeba souhlas objednatele, apod. Pokud jde o kontakt na právníka, doporučuji vyhledat na stránkách České advokátní komory www.cak.cz, případně www.advokatikomora.cz advokáta podle lokality a zaměření, přičemž hledejte advokáta, který se orientuje v občanském a stavebním právu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.