Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řeším snad jeden z nejběžnějších problémů panelákového soužití. Máme malé dítě, sousedka, žijící pod námi nám pravidelně klepe na dveře, ťuká na topení, nebo zvoní - stěžuje si na dupání. Jsem ochoten udělat rekonstrukci podlahy s kročejovou akustickou izolací. Chtěl bych to však se sousedkou smluvně ošetřit.

Umožňuje české právo nějak smluvně ošetřit, že pokud udělám podlahu, dle předem stanovených podmínek, které si vzájemně ve smlouvě odsouhlasíme, tak nebude mít sousedka nárok na žádné stěžování si, případně na podnikání dalších kroků - například stěžování si předsedovi SVJ a podobně?   Podlahu budu dělat pouze za předpokladu, že sousedka tuto smlouvu podepíše. Děkuji, Klement.

 

ODPOVĚĎ:
Smlouvu se sousedkou sepsat můžete, nicméně nikdy se nedá zaručit, že sousedka nebude stále obtěžovat. Je to jednoduše její právo a Vy stejně tak máte právo si stěžovat na její klepání do topení, apod... Jde o sousedský spor, který by bylo nejlepší vyřešit vzájemným vstřícným krokem kupředu. Tedy Váš návrh, že zajistíte a uhradíte novou podlahu je velmi vstřícný a ona by si měla uvědomit, že za tuto vstřícnost by se i ona měla odvděčit právě tím, že bude krotit svůj vztek ve vztahu k hluku. Pokud by někdy v budoucnu nějaký spor vznikl, vždy byste mohl orgánu, který by případně věc šetřil, předložit smlouvu se sousedkou, která je jakýmsi důkazem o tom, že jste chtěl vždy situaci vstřícně řešit a učinil jste pro to všechny potřebné úkony.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.