Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V objektu se šesti bytovými jednotkami (šest majitelů) není zřízeno SVJ. U jednoho z majitelů se očekává nesouhlas. Je možné zřídit SVJ i bez jeho souhlasu?

ODPOVĚĎ:
Povinnost založit SVJ se týká těch vlastníků v takových bytových domech, kde je minimálně pět jednotek, které jsou ve vlastnictví alespoň 4 různých vlastníků jednotek. Pokud uvádíte, že u Vás je 6 jednotek a 6 různých majitelů, tak máte ze zákona povinnost SVJ založit a tam není rozhodné, zda někdo souhlasí či nikoliv. Je to zákonná povinnost. Stoprocentní souhlas by se vyžadoval pouze v případě, že byste nebyli dle zákona povinni SVJ založit a přesto byste jej založit chtěli. Měli byste tedy svolat ustavující schůzi, kde budete schvalovat stanovy, k jejichž přijetí je třeba prostá většina vlastníků jednotek. SVJ může dle občanského zákoníku dokonce založit i jediný vlastník všech jednotek, který zakládá SVJ tak, že přijme stanovy podpisem.


  ► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Od kolika bytů je povinnost zřídit SVJ, společenství vlastníků bytových jednotek?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.