Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Jsem vlastníkem bytu a nebytového prostoru. Nebytový prostor byl používán a schválen jako prodejna (drogerie). Nyní jsem od stavebního úřadu a dalších institucí požadoval schválit změnu užívání na "manikúra, pedikúra, kadeřnictví". Stavební úřad vyslovil požadavek, aby jsem doložil souhlas vlastníků, ve smyslu, že jim nová provozovna nebude vadit.

V přiložených stanovách (příloha) na straně 7 jsem se dočetl, že k takovému písemnému souhlasu je třeba souhlas nadpoloviční většiny vlastníků bytů v domě. Pracovníci správy domů, kteří toto u nás organizují mi však po schůzi řekli, že k takovému souhlasu (a jejich vyjádření pro stavební úřad) potřebuji 100% ní souhlas všech vlastníků bytů, tedy souhlas i těch, kteří na schůzi nebyli a že si to mám od nich nějakým způsobem zajistit. Že jde o změnu užívání domu. Já ale nechci změnit užívání celého domu a nechci, aby se ostatní vlastníci domu dobrovolně vystěhovali a z celého domu udělat "manikúru, pedikúru, kadeřnictví" já to chci udělat jen z jedné místnosti v tomto domě. Tuto místnost vlastním a je zapsána v katastru nemovitostí jako "nebytový prostor".

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě souhlas potřebujete z důvodu, že bude třeba měnit Prohlášení vlastníka budovy, kde bude uveden účel užívání prostoru v domě. Dle novely Občanského zákoníku účinné od 1.7.2020 číslo 163/2020 Sb. již za určitých okolností není třeba souhlas všech vlastníků jednotek, kdy nově se stanoví jen požadavek souhlasu většiny hlasů všech vlastníků jednotek (ledaže se změna dotýká práv a povinností všech vlastníků jednotek). Dále souhlas většiny hlasů všech vlastníků jednotek také stačí v případě, týká-li se změna
a) společných částí, při které se nemění velikost podílu na společných částech, nejde-li o části ve výlučném užívání vlastníka jednotky,
b) účelu užívání bytu na základě žádosti jeho vlastníka, nebo
c) pravidel pro správu domu a pozemku a užívání společných částí, jsou-li určena v prohlášení.
Ke změně účelu užívání Vašeho nebytového prostoru se vyžaduje souhlas všech vlastníků jednotek pouze tehdy, pokud by tím byla dotčena práva a povinnosti všech vlastníků jednotek. Pravdou je, že nebude vždy jednoduché posoudit a určit, koho všeho se příslušná změna prohlášení dotýká (zda jen sousedů nebo všech na témže podlaží či na téže chodbě apod. Posuzování takových změn a rozsahu vlastníků, jejichž práv a povinností se dotýká, tedy bude vždy příslušet soudu, který bude řešit případný návrh na přezkoumání formálně přijatého či nepřijatého rozhodnutí o změně prohlášení. Ve Vašem případě bych tedy trvala na tom, že stačí souhlas většiny. Pokud se nikdo neobrátí na soud, bude to v pořádku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.