Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v pronájmu (kadeřnický salon) na dobu určitou. Majitel mi neustále zdražuje náklady na energie a nájem, je to pro mě již neúnosné a v dnešní době již pracuji pouze na pronájem. Náklady nijak nemohu ovlivnit (šetření), protože nemám na nic měřící zařízení a tak ani nevím jakou mám spotřebu.

Má majitel na moji písemnou žádost povinnost mi měřící zařízení na spotřebu vody, elektriky a topení namontovat? A když nedodá mohu z tohoto důvodu odstoupit z pronájmu. Nebo nějaká rada jak odstoupit od smlouvy na dobu určitou. Děkuji za odpověď Ludmila.

 

ODPOVĚĎ:
Od 1.1.2022 platí povinnost instalovat indikátory, měřiče tepla a vodoměry na teplou vodu s dálkovým odečtem, a to jak v bytech, tak v nebytových prostorech. Jedná se o novelu zákona č. 406/2020 Sb.
Majitel je tedy už v prodlení a měl by měřící zařízení nainstalovat. Pokud by to na Vaši žádost odmítl, byl by to důvod pro odstoupení od smlouvy, neboť předmět pronájmu nesplňuje základní zákonné požadavky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.