Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj bratr byl psychicky nemocný (schizofrenie) a byl nesvéprávný, takže nesměl podepisovat žádné smlouvy. V městském bytě s ním bydlel otec, který se o něj staral. Ovšem během zhoršení stavu než skončil na psychiatrii na elektrošocích, otce z bytu odhlásil (zjistili jsme to až nyní). Následně se po léčbě vrátil do bytu a oba tam stále bydleli, protože otec o odhlášení nevěděl.

A vlastně ani můj bratr, protože během svých epizod vůbec nevěděl, co dělá.   Nyní po necelém roce můj bratr bohužel v nemocnici zemřel na zápal plic. A otec se na úřadě dozvěděl, že má byt okamžitě vyklidit a nemá nárok v bytě bydlet, protože není v nájemní smlouvě.   Chci se zeptat, jestli je nějaká možnost, jak to zvrátit. Můj bratr měl opatrovnici, byl nesvéprávný, takže jak je možné, že berou v potaz odhlášení z bytu. A všude nám bylo řečeno, že když není dědic, byt zůstává netknutý 6 měsíců, ale na úřadě mou matku i otce nutí byt vyklidit a něco podepisovat.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže měl Váš bratr omezenou svéprávnost, pak za něj nájemní smlouvu pravděpodobně uzavírala jeho opatrovnice. To, že svéprávnost Vašeho bratra byla omezena, ale neznamená, že nemohl činit žádné (právní) úkony - je tedy otázkou, jak to s nahlášením Vašeho otce (zda byl v nájemní smlouvě uveden už při jejím uzavření) a s jeho údajným odhlášením ve skutečnosti bylo. Pokud se jedná o městský byt, města (městské části) mohou mít svoje vlastní pravidla pro užívání městských bytů - užívání bytu osobami, které nejsou v nájemní smlouvě uvedeny (nebo jsou odhlášeny), pak může být ze strany města vnímáno jako porušení nájemní smlouvy.
Z Vašeho dotazu také není jasné, jakým způsobem nájemní smlouva skončila. Pokud byl jediným nájemcem bytu Váš bratr, pak skončila nejpozději jeho úmrtím, ale mohla skončit i dříve - například uplynutím doby, na kterou byla sjednána (nájem na dobu určitou, který nebyl prodloužen) nebo porušením nájemní smlouvy (například dluh na nájmu). Protože Váš dotaz tyto důležité skutečnosti neobsahuje, nemohu Vám bez znalosti podrobnějších informací dát konkrétní odpověď. Doporučuji tedy pokusit se od opatrovnice nebo pronajímatele získat kopii nájemní smlouvy, prostudovat pravidla pronájmu a užívání městských bytů - měla by být zveřejněna na webových stránkách městského úřadu - a následně se obrátit na pracovníky občanských poraden neb oblastích charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. Pokud byl ale jediným platným nájemcem bytu Váš bratr, je opravdu možné, že bude muset otec byt vyklidit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.