Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

2003 jsem si nechal zasklít balkon a vznikla lodžie. K tomu byl tehdy požadován projekt a stavební povolení. Vše proběhlo dle tehdy platných zákonů. Takto vzniklou lodžii jsem si nechal odbložit verzalitem a částečně i zateplit. V současné době provádí SVJ zateplení domu a požaduje ode mne sejmutí obložení.

Na prováděné práce požádalo o dotaci. Pokud tedy nesundám obložení, a nebude provedeno zateplení, může SVJ přijít o dotaci a to bych opravdu nerad. Mám tedy právo požadovat od SVJ (případně od firmy která provádí stavební práce) uvedení lodžie do původního stavu? Děkuji za radu. František.

 

ODPOVĚĎ:
Obávám se, že obložení lodžie jste neprovedl se souhlasem SVJ, který je k jakémukoliv zásahu do vnějšího pláště budovy nutný. Vnější plášť budovy je totiž společnou částí domu včetně balkonů, lodžií (alespoň z vnější strany, zde záleží na znění stanov), oken apod. Pokud jste tedy k obložení lodžie neměl souhlas SVJ, pak nemáte nárok na náhradu škody uvedením v předešlý stav ani jinou formou (náhradou nákladů na uvedení v předešlý stav).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.