Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pronajímám dlouhodobě svoji nemovitost určenou pouze k rekreaci (ne k trvalému bydlení). Smlouvu máme uzavřenou na dobu určitou vždy na 1 rok. Ve smlouvě máme automatické prodloužení o dalších 12 měsíců, pokud žádná strana měsíc před uplynutím doby nepodá zprávu, že nechce pokračovat. Nyní jsme se rozhodli nemovitost prodat a ačkoli bude končit za týden nájemní období nestihli jsme, měsíc před, dát vědět nájemci, že si nepřejeme automatické prodloužení.

V té době jsem totiž ještě o prodeji neuvažovali. Až teď a bohužel už to není měsíc předem. Potom ve smlouvě máme ještě jeden odstavec, že výpovědní doba činí 2 měsíce od doručení druhé straně. Nejsou tam u toho však žádné důvody jen takto to máme. Zřejmě jsme někde stáhli vzor. Je nějaká možnost, jak teď nájem ukončit? Nebo musíme čekat další rok a s předstihem zrušit automatické prodloužení? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel výpovědní důvody jsou velmi omezené a jsou uvedeny v § 2288 NOZ. Ovšem všechna práva a povinnosti z nájemní smlouvy přecházejí na nového vlastníka, není tedy nutné, abyste nájem ukončili kvůli prodeji, to si může řešit nový vlastník, který vstupuje do všech práv a povinností vás jako stávajících majitelů a prodávajících. Nájem byste mohli ukončit pouze v případě, že by byl naplněn některý z důvodů uvedený v citovaném ustanovení, na nějž zasílám odkaz: https://businesscenter.podnikatel.cz/pravo/zakony/obcansky-zakonik/f4586170/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.