Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řeším problém s nájemní smlouvou. Měl jsem nájemní smlouvu s nízkým nájmem 7.000 Kč za podkrovní byt v Kutné Hoře. Nájemní smlouva mi končí 31.12.2022. Jedná se o podkrovní byt 160 m2. Když jsem přebíral byt, tak to byl byt po nedokončené rekonstrukci bez jakéhokoliv vybavení nábytkem, bez osvětlení, bez pračky.

Součástí byla pouze starší kuchyňská linka velikostí vhodná pro byt 1+1 vybavená pouze plynovým vařičem, bez trouby, lednice, myčky – určitě ne pro rodinu s malými dětmi. Ze zdí opadávala malta z nedodělaných parapetů, některé zdi byly neomítnuté, špatně utěsněnou střešní konstrukcí táhlo, nevyhovující elektroinstalace, chybějící zábradlí na schodišti. Vše jsem opravil na vlastní náklady vzhledem k tomu, že majitel nebyl ochoten rekonstrukci dokončit a po celých 18 let nebyl ochoten investovat do jakýchkoliv oprav a vylepšení kromě oprav střechy ani „korunu“. Původní výše nájemného dle mého názoru odpovídalo stavu bytu nedokončené rekonstrukce. Proto jsem chápal, že po celou dobu nebylo navyšováno (vzhledem k opotřebovanosti bytu – špatně udělaná podlaha, která v některých místech není spojena ani s podkladem, v prknech jsou vypadané suky, prkna jsou popraskaná, vyčnívající hřebíky). Původní pronajímatel bytu zemřel a nový pronajímatelé mi chtějí navýšit nájemné na tržní výši. Jeden z dědiců je nezletilý a byl mu stanoven správce nemovitostí. Při stanovení výše nájemného bohužel berou v úvahu současný stav bytu, který jsem během let, kdy jsem v něm bydlel vylepšoval na vlastní náklady abych nebydlel na staveništi – vestavěné skříně na míru, dřevěné obložení neomítnutých stěn, rozšíření kuchyňské linky, výměník v krbu s oběhovým čerpadlem napojený na okruh plynového vytápění pro snížení nákladů za topení (Byt má velmi špatnou izolaci, takže jsou zde velké tepelné ztráty.) A vyjádřením nových pronajímatelů je argument, že jsem si všechny své investice již odbydlel v nenavyšujícím nájemném. Prosím o vyjádření, jak mohou pronajímatelé navyšovat cenu nájmu při podpisu nové (navazující? ) smlouvy. Velice děkuji. Oldřich.

 

ODPOVĚĎ:
Dle Občanského zákoníku může pronajímatel zvyšovat nájemné tak, že k němu může dojít max. o 20% za tři roky. Pokud máte uzavírat zcela novou smlouvu, tak samozřejmě toto ustanovení neplatí. Problém asi je, že jste neměl s předchozím pronajímatelem žádnou smlouvu o zohlednění investic. Nyní byste mohl požadovat zpět své investice i zhodnocení bytu, ke kterému díky investicím došlo, nicméně z titulu bezdůvodného obohacení, kde je promlčecí lhůta tříletá, byste mohl fakticky své investice žádat zpět pouze za poslední tři roky. Pronajímatelé tedy bohužel nájem zvyšovat můžou a Vy můžete žádat zpět své investice za tři roky zpětně včetně zhodnocení bytu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.