Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Už je to několik měsíců (nyní 6/2022), co uplynula platnost smlouvy o pronájmu, kterou jsem podepsal před několika lety. Majitel chtěl platit vždy hotovostí, přestože na smlouvě je psáno, že nájemné bude ve prospěch bankovního účtu. Stvrzenku mi vždycky podal na půl vyplněnou jen částka, datum a jeho podpis.   V létě 2021 mi oznámil, že byt prodává, ale platit budu stále jemu a že novou smlouvu vyřešíme s jeho známým, který byt kupuje.

Už je to skoro rok plný výmluv, že nový majitel nemá čas, že má covid, že je v nemocnici, že je v zahraničí apod. Takže už dlouho bydlím bez smlouvy, protože ta byla na dva roky a už tu bydlím třetí rok. Co mě zajímá:
1. Chápu to správně, že mi může kdykoliv zavolat a říct, že se mám do zítra (29.07.2022) vystěhovat?
2. Jaké další komplikace mi může takový pronajímatel způsobit?
3. Měl bych ho do smlouvy pořád tlačit, nebo jsem nějak právně chráněn, kdyby mě chtěl třeba ze dne na den vystěhovat?
4. Jaké jsou prosím vaše případné další poznatky k mému případu?
Děkuji pěkně, mějte hezký den.

 

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu vyplývá, že jste měl uzavřenu nájemní smlouvu na dobu určitou, a to na dva roky. Podle ust. § 2285 občanského zákoníku se prodlouží nájem o tutéž dobu, na kterou byl sjednán, pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem skončit a zároveň nebyl pronajímatelem vyzván k opuštění bytu (pokud tedy ve smlouvě není ujednáno něco jiného). Vaše nájemní smlouva tedy byla automaticky obnovena a dále je platná. Podle ustanovení § 2221 a § 2224 občanského zákoníku přejdou práva a povinnosti z nájmu na nového majitele a tento nový majitel bytu (pronajímatel) nemá právo vypovědět nájem jen z důvodu změny vlastnictví. Nový majitel Vám tedy nemůže dát výpověď z nájmu jen z důvodu změny majitele bytu. Ukončit pak může nájemní smlouvou zasláním výzvy k opuštění bytu ke dni, kdy má nájem dle smlouvy, resp. jejího prodloužení o dva roky, končit. Dále Vám může pronajímatel dát výpověď z nájmu dle zákonných ustanovení § 2288 (tříměsíční výpovědní lhůta) a § 2291 bez výpovědní lhůty (zvlášť závažné porušení podmínek smlouvy). Pronajímatel Vás tedy nemůže vystěhovat ze dne na den (ot. č. 1). Doporučuji Vám zjistit si z katastru nemovitostí aktuálního vlastníka bytu a jednat již jen s ním, neboť původní vlastník bytu již k tomu není nijak oprávněn (natož pobírat nájemné za již cizí byt). Může se stát, že nový vlastník bytu po Vás bude zpětně vymáhat nájemné, neboť si jej mohl bývalý vlastník ponechat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.