Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem pronajímatelem bytu. Do smlouvy mi nájemník uvedl účet, který není jeho, ale rodinného příslušníka - dcery (zjištěno až začaly chodit měsíční platby za nájemné). Platby chodí mnohdy i opožděně. Je právně v pořádku, že mi chodí platby z cizího účtu? Já se obávám, že nikoliv, protože mám uzavřenou smlouvu na pronájem s matkou a ne dcerou.

Mám právo po nájemníkovi požadovat, aby si zřídil svůj účet a platil nájemné z účtu, který je jeho? Obával jsem se i toho, že má nájemník nějaké dluhy a proto si nechce zřídit účet, ale v centrální evidenci exekucí není veden (ani v insolvenčním rejstříku). Nyní mi nájemník zatím nic nedluží. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Vy jako pronajímatel nemáte povinnost zjišťovat, jak si Váš nájemce peníze na nájem obstará. Tedy ani není Vaší povinností zajišťovat, aby platby chodily přímo z účtu nájemce a nejste ani oprávněn toto po nájemci požadovat. Pokud peníze chodí z účtu dcery, je to čistě na vztahu mezi Vaším nájemcem a osobou, z jejíhož účtu peníze chodí. Jediné, co bych doporučila mít v pořádku je, aby na příkazu k úhradě bylo jasně specifikováno, že peníze jsou určeny na nájem bytu a za jakého nájemce jsou poukazovány. Jinak byste měl právo odepřít přijetí peněz, neboť bez jakékoliv specifikace byste se pak vystavoval riziku, že ona osoba se někdy rozhodne žádat zpět peníze z titulu bezdůvodného obohacení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.