Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebuji se zeptat zda mám možnost vypovědět tuto nájemní smlouvu. Myslím si, že sjednat nájemní smlouvu s úvazkem není podle Občanského zákoníku možné. U nás došlo k zásadní změně, moje žena je těhotná. Bohužel musela nastoupit na rizikové těhotenství. To znamená, že je na nemocenské.

Už teď jsme tím pádem přišli o jednu mzdu a po narození dítěte nám navíc bude byt malý. Myslím si, že mám možnost tuto smlouvu vypovědět standardní tříměsíční lhůtou. Pokud by jsme se nedohodli jinak. Ještě by mě zajímalo jestli je vůbec smlouva platná. Děkuji Boris.

 

ODPOVĚĎ:
Uzavření nájemní smlouvy na dobu určitou je dle zákona možné, nejedná se tedy o nezákonně sjednaný úvazek. Nájemní smlouva jako celek není neplatná (i z dosavadního jednání stran je zřejmé, že nájemní vztah byl uzavřen), smlouva však může mít z důvodu nezákonnosti neplatná některá ustanovení (např. článek 5.5. o nákladech za správu jistiny je neplatný, neboť pronajímatel nemá právo účtovat si jakékoliv náklady za správu složené jistoty, naopak má nájemce právo na vrácení kauce i s úrokem ve výši zákonné sazby, neboť nemohl po určitou dobu svými peněžitými prostředky disponovat a případně je sám zhodnocovat). Dle zákona není možno od nájemní smlouvy odstoupit (a tím ji od počátku zrušit).
Nájem na dobu určitou může nájemce vypovědět dle ustanovení § 2287 občanského zákoníku: „Nájemce může vypovědět nájem na dobu určitou, změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o nájmu zřejmě vycházely, do té míry, že po nájemci nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval. “ Podle důvodové zprávy tím zákonodárce myslí např. situace, kdy nájemce získá práci v jiném místě, kam nebude možné bez obtíží z dosavadního bydliště dojíždět. Lze si představit i další závažné důvody, jako je těžká nemoc, která znemožní nájemci pracovat a platit nájemné apod. Vzhledem k tomu, že Vy jste o své zaměstnání nepřišel a Vaše žena bude pobírat příspěvek v mateřství a poté rodičovský příspěvek, obávám se, že soud by rozšíření rodiny jako závažnou změnu okolností nepovažoval (pokud tedy příjem Vaší ženy nebyl hlavním zdrojem příjmů domácnosti). Rovněž by jistě neobstál argument ohledně omezených prostor domu, když běžně rodiny i s dvěma dětmi bydlí v bytech o velikosti 3+kk.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.