Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2014 u nás v domě proběhla privatizace obecních bytů, přičemž vzniklo Družstvo, které si bralo na koupi domu úvěr. Od této doby členové družstva splácí Družstvu svůj podíl úvěru. Podíl v domě je vypočítán dle výměry bytu včetně příslušenství.

Cca před 2 lety (2020) družstvo prodalo půdní prostory developerovi, který nyní bude prodávat nově vystavěné byty a z tohoto důvodu bylo nutné udělat Prohlášení vlastníka na katastr nemovitostí. Z důvodu Prohlášení vlastníka došlo v letošním roce 2022 v domě k přeměření bytových jednotek patřících Družstvu a přerozdělení sklepů jednotlivým družstevním bytům (všem bytům se sklepy zvětšily, avšak ne stejným poměrem). Přeměřením bytů se také zjistilo, že původní výměry bytů jsou odlišné od skutečnosti. Tyto nové výměry (skutečné) budou zapsány na katastr nemovitostí ČR. Tím pádem se dle mého změnily jednotlivé členské podíly v Družstvu. Domníváme se, že by tedy nyní na Evidenčním listu měla být uvedena nová výměra bytů včetně sklepů a od ní by se měly odvíjet i splátky družstevního úvěru a platby počítané na základě výše podílu v domě (daň z nemovitosti, pojištění domu, fond oprav…).   Zároveň by mělo dojít ke změně částky nesplacené anuity každého bytu. Prosím o Vaše stanovisko k této nastalé situaci, zda je můj výklad správný, tedy, že by měly být vystaveny nové Evidenční listy a přepočítány splátky úvěru. Pokud ano, zda je nutné o tomto hlasovat na členské schůzi nebo to automaticky vyplývá z Prohlášení vlastníka? Předem děkuji za radu. S přáním hezkého dne Daniela.

 

ODPOVĚĎ:
V dané věci souhlasím s Vaším názorem, že by měly být vystaveny nové Evidenční listy a přepočítány splátky úvěru. Jelikož by se mělo jednat pouze o uvedení právního stavu do souladu se stavem faktickým, což vyplývá z Prohlášení vlastníka, dle mého názoru o této situaci ani nelze hlasovat na členské schůzi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.