Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Pronajímáme byt mladému páru a od prvního měsíce dostáváme stížnosti od sousedů na nepřiměřený rámus. Nejedná se o kontinuální rušení nočního klidu v podobě party, ale příležitostný křik, rány a psí řev. Sousedé mají podezření na týrání psa. Děje se tak ve večerních a ranních hodinách, výjimečně i v době nočního klidu.

Mají klasickou smlouvu na dobu neurčitou. O stížnostech jsem je informoval a obdrželi formální výzvu k nápravě. Dle jejich slov se však nic takového neděje, neboť doma téměř nejsou a jedna sousedka si na ně prý určitě zasedla. Dále prý chtějí vědět přesně, kdo si stěžuje. Vzhledem k tomu, že z něho (nájemce) sousedé mají trochu strach jsem v tuto chvíli nezmiňoval konkrétní sousedy, kteří si stěžovali. Nutno podotknout, že stížnosti sousedů jsou velmi věrohodné, na rozdíl od chování nájemce, který má spíše sklony k manipulativnímu jednání. Pokud budou problémy pokračovat, chtěl bych smlouvu vypovědět z důvodu hrubého porušení smlouvy (obtěžování ostatních uživatelů bytů domu...). Nejsem si ale jistý zda je toto chování natolik závažné aby byla výpověď oprávněná. Nájemce dal jasně najevo, že se případně bude soudně bránit. Moje otázky tedy jsou:
1. Stačí mi, když si sousedé telefonicky stěžovali (jsou ze 3 okolních bytů) nebo je nutno získávat další důkazy (nahrávky, volat policii, osobní konfrontace.)?
2. Mám v tuto chvíli vyžadovat od sousedů stížnosti v písemné podobě?
3. Je v tuto chvíli vhodné zmiňovat nájemci, kteří sousedé konkrétně si na něj stěžují, případně poprosit sousedy, aby stížnosti směřovali přímo na nájemce? Nebo bude stačit jejich výpověď až u případného soudu?
Předem děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byste dávali výpověď pro hrubé porušování povinností nájemce bez výpovědní doby, pak byste pro případ soudního sporu měli mít důkazy na to, co se tam skutečně děje. Tedy doporučuji především vyzvat sousedy, aby stížnosti podali písemně, zajisté by bylo dobré v případě rušení nočního klidu volat Policii, aby byl záznam. Nemáte povinnost sdělovat, kteří nájemci si stěžovali a stejně tak není zcela účelné, aby stížnosti adresovali přímo problémovým nájemcům. Vy jako vlastník jste povinen zajistit, aby k rušení ostatních nedocházelo, nemá tedy smysl, aby si nájemci domu stěžovali přímo u Vašich nájemců.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.