Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych umístil na nás společný dvůr (SVJ) dětské hřiště (konstrukcí s houpačku a klouzačkou). Avšak výbor nechce toto pořídit, aby nenesl zodpovědnost za provoz a případné zranění. Mohu, ale hřiště pořídit na vlastní náklady/zodpovědnost. Prosím, je možné se nějakým způsobem vyvázat z odpovědnosti za úraz (umístěním provozního řádu/cedule s informací "vstup na vlastní nebezpečí"/.

Pokud by mi každý z rodičů děti z SVJ přispěl malou částkou na koupi a byli bychom tak spoluvlastníky? Předem děkuji za radu a jsem s pozdravem. Evžen.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do dvou částí:
1/ Vztah se SVJ:
Instalace dětského hřiště na pozemku ve správě SVJ je možná samozřejmě pouze tehdy, bude-li s tím SVJ souhlasit. Toto dětské hřiště nemusí nutně patřit SVJ (může se například jednat o Váš majetek), je nicméně nutné, aby SVJ s instalací tohoto hřiště na spoluvlastněném pozemku souhlasilo. Ze znění dotazu usuzuji, že SVJ se instalaci dětského hřiště principiálně nebrání, jde mu spíše o to, kdo toto hřiště zakoupí a instaluje (resp. bude provozovat).
2/ Provoz dětského hřiště a odpovědnost:
Umístění provozního řádu a výstražné tabulky "VSTUP NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ" hodnotím jako velmi dobrý nápad. Z těchto dokumentů musí jednoznačně vyplývat, jak je a není možné se na dětském hřišti chovat. Zároveň platí, že budete-li vlastníkem tohoto dětského hřiště, budete odpovídat za jeho dobrý technický stav - bude tedy nutné, abyste dětské hřiště pravidelně fyzicky kontroloval, opravoval případná poškození, popř. hřiště uzavřel, ukáže-li se, že jeho další užívání je nebezpečné.
Povinnost každého vlastníka starat se o svůj majetek tak, aby z toho druhým nevznikala škoda, je v obecné rovině zakotvena v § 2900 a § 2901 občanského zákoníku, dle nichž platí, že:
"Vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, je každý povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného.
Vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, má povinnost zakročit na ochranu jiného každý, kdo vytvořil nebezpečnou situaci nebo kdo nad ní má kontrolu, anebo odůvodňuje-li to povaha poměru mezi osobami. Stejnou povinnost má ten, kdo může podle svých možností a schopností snadno odvrátit újmu, o níž ví nebo musí vědět, že hrozící závažností zjevně převyšuje, co je třeba k zákroku vynaložit."
Je v podstatě nerozhodné, zda dětské hřiště pořídíte vlastním nákladem, anebo zda se na něj složí rodiče všech dětí v SVJ. Pakliže by se hřiště nestalo Vaším výlučným majetkem, nýbrž šlo o spoluvlastněnou věc, nic by se nezměnilo na tom, že hřiště bude nutné pravidelně kontrolovat a případně opravovat (stejně tak by bylo vhodné umístit na hřiště výstražnou tabulku a provozní řád). Jediným rozdílem by byl fakt, že tyto povinnosti by mohlo plnit více lidí (tedy všichni spoluvlastníci).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.