Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Pronajímám prostory pro podnikání (dům). Kdo má platit stanovené revize komínů, revize kotle, el. energie, plynu. Nájemní smlouva to neřeší. Pokud by povinnosti měl pronajímatel, stačí nějaký dodatek smlouvy? Děkuji Dan.

ODPOVĚĎ:

Od 1.1.2016 platí Nařízení vlády 308/2015, které definuje, co je běžná údržba bytu. Čištění kotle a revize, ať už kotle, komínů či elektřiny spadá pod běžnou údržbu bytu a hradí ji nájemce. Pokud jde o plynová zařízení, pak zákon uvádí, že je povinnost dělat každoroční kontrolu plynových zařízení odbornou osobou a jednou za 3 roky revizi od revizního technika. Pokud nájemce tuto svoji povinnost nevykonává, je potřeba, aby majitel nemovitosti o tomto věděl, protože majitel stále má povinnost udržovat byt ve stavu způsobilém k užívání (viz par. 2257 a násl. zák. 89/2012 Sb. a s tím se pojící povinnosti pro účely pojistné události). Tedy věc nemusíte řešit dodatkem, neboť je to povinnost nájemce stanovená nařízením vlády. Pokud by tak ale nečinil, musel byste revize hradit Vy a toto pak zohlednit ve výši nájemného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.