Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 8.10.2021 jsem požádal o prodloužení nájemní smlouvy (důvodem žádosti byly průtahy při koupi nemovitosti ze strany prodávajících), která byla uzavřena na dobu určitou do 15.11.2021. K této žádosti se město nevyjádřilo. Proto jsem požádal o osobní schůzku na úřadě, která proběhla 27.10.2021. Zde jsem se dohodl s městem o prodloužení o tři měsíce.

Bylo mi zde oznámeno, že dojde k navýšení nájmu dle nové směrnice (z 6.000 Kč na necelých 15.000 Kč). Přesná částka nebyla domluvena. Vše bylo dojednáno ústně. Krátce před Vánoci jsem byl telefonicky vyzván k podpisu. Požádal jsem o smlouvu k nahlédnutí, ale bylo mi řečeno, že je již schválena radou města a že by stejně nebylo možné v ní dělat případné změny. K nahlédnutí jsem ji tedy nedostal. Dne 22.12. jsem se dostavil na úřad k podpisu. Zde mi byla předložena nová smlouva (nikoliv dodatek, který by prodlužoval smlouvu starou). Na smlouvě a na celém procesu mne zaujalo několik věcí:
1) Nová směrnice (důvod navýšení nájmu) jsou ve skutečnosti zásady. Ty byly radou schváleny 13.10.2021 (po podání mé žádosti o prodloužení). Zásady vešly v platnost 1.1.2022. V závěrečném ustanovení zásad je uvedeno, že smlouvy uzavřené před účinností smlouvy těchto Zásad se posuzují podle těchto Zásad okamžikem jejich účinnosti.
2) Nájemné je splatné předem za následující měsíc (v listopadu, kdy skončila původní smlouva, jsem nebyl nikým vyzván k zaplacení vyššího nájemného za prosinec. Ani jsem výši nájemného neznal. Vyzván jsem nebyl ani v prosinci, kdy jsem měl smlouvu podepsat.
3) Dále mne zarazil odstavec, kde je pronajímatel oprávněn bez předchozího upozornění, v případě nevyklizení bytu nájemcem ke dni ukončení nájemního vztahu, byt zpřístupnit, vyklidit věci nacházející se v bytu, tyto uskladnit a účtovat nájemci náklady s tím spojené…nebo zajistit vyklizení, a to formou likvidace věcí…Neplánuji byt neopustit, ale tento odstavec mě zarazil.
4) Dále je zde uvedena jistota, kdy se smluvní strany dohodly, že nájemce zaplatí částku dvojnásobku nájemného. S městem jsem se na tomto nedohodl.
5) Smlouvu mám dále podepsat zpětně k 15.11.2021.
6) Smlouva prý nabývá platnosti dnem podpisu smluvními stranami a účinnosti ke dni zveřejněné v registru smluv.
Nájem řádně platím a od uzavření smlouvy před pěti lety jsem se se splátkou nikdy nezpozdil. Po městu bych rád úpravu smlouvy (vyjmutí jistiny a odstavce vyklizení bytu). Město mi v tomto nechce vyhovět. Mám/musím takovou smlouvu podepisovat? Pokud ano, je správné ji podepsat zpětně k 15.11.? Mohu trvat na úpravě smlouvy? Zveřejňují se vůbec tyto smlouvy v registru, viz bod 6)? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Čestmír.

 

ODPOVĚĎ:
Především nutno zdůraznit, že nájemní smlouva je soukromoprávní jednání, tedy vyžaduje souhlas obou stran a na obsahu takového jednání se strany musí shodnout. Žádné soukromoprávní smlouvy podepisovat nemusíte, text smlouvy je vždy výsledkem vzájemné domluvy. Máte tedy právo požadovat ve smlouvě úpravy, a to i takové, jaké uvádíte. Pokud ale byla původní smlouva uzavřena na dobu určitou, pak uplynutím lhůty skončila a město je oprávněno požadovat smlouvu zcela novou, nikoliv jen dodatek. Dodatek by byl možný v případě, že by se jednalo o nájem na dobu neurčitou, v případě doby určité je bohužel situace taková, že uplynutím smlouva končí a je třeba uzavřít novou. Podle zákona o registru smluv se v registru smluv nezveřejňují smlouvy uzavírané s fyzickou osobou - nepodnikatelem. Tato smlouva se tedy v registru zveřejňovat nebude.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.