Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Jsme nájemníci v bytě v osobním vlastnictví. Již před delší dobou jsme paní majitelku upozornili na popraskání vaničky sprchového koutu a jeho celkově špatný stav, nutná výměna. Paní majitelka se ohradila, že jsme sprchový kout zničili (toto popíráme, jsme již několikátí nájemníci a bydlíme zde cca 6 let, muselo dojít k únavě materiálu, vanička byla tenká, plast, laminát) a že tedy nám pošle odborníka a ten nám cenu vyčíslí.

Odborník nacenil výměnu koutu na cca 17.000 Kč + práce. Veškerá domluva probíhala jen s námi, paní majitelka vůbec neřešila. To jsme si ale nemohli dovolit a vzhledem k tomu, že mám miminko a další 2 starší děti, nemohli jsme zůstat bez možnosti koupání. Následně jsme tedy na vlastní náklad namontovali vaničku, později zástěnu. Paní majitelka se vyjádřila negativně.   Po nějakém čase došlo pod vaničkou k poškození odpadu, byla způsobena další škoda, vše jsme okamžitě nahlásili a musel být namontovaný nový sprchový kout (takto nám bylo řečeno). Nyní paní majitelka požaduje zaplatit celou výměnu sprchového koutu, hrozí soudem a výpovědí. Pokud se rozhodneme nezaplatit, dostaneme výpověď za neplnění závazků a patrně se bude chtít soudit.   Ve smlouvě je jako neplnění závazků uvedené pouze neplacení nájemného a co se týče oprav, za velké bychom podle smlouvy měli platit jen spoluúčast 2.500 Kč. Prosím, jaká máme jako rodina s malými dětmi práva a na co se můžeme odvolávat? Děkuji, Juliana.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o náklady na opravy v bytě, který užíváte z titulu nájmu, pak platí, že nájemce je povinen hradit běžnou údržbu a drobné opravy související s užíváním bytu. Co se tím rozumí stanovuje nařízení vlády. Jde především o udržování a čistění bytu, včetně jeho zařízení a vybavení, které se při užívání provádí obvykle, tedy čištění podlah, obkladů stěn, zanesených odpadů, ale i opravy sprch, umyvadel, výlevek, kuchyňských sporáků, kuchyňských linek i vestavěných skříní. Nájemce by také měl provádět údržbu a pravidelné kontroly vodovodních baterií, elektrických zařízení, termostatických hlavic, ohřívačů vody, mísících baterií atd. Drobné opravy se týkají bytu i jeho vnitřního vybavení, pokud je součástí bytu. Co je drobnou opravou je definováno buď věcně nebo výší nákladů vynaložených na jednotlivou opravu. Zároveň je stanoven roční limit k úhradě těchto nákladů, který nesmí v jednom kalendářním roce přesáhnout částku rovnající se 100, -Kč na m2 podlahové plochy nájemního bytu. Pokud je tento roční limit dosažen, veškeré další opravy (bez ohledu na to, jakého charakteru jsou) již nemohou být považovány za drobné a není povinností nájemce je hradit. Drobnými opravami jsou zejména opravy podlah, výměny lišt, opravy oken, dveří a jejich součástí, výměny zámků, ale také opravy a certifikace bytových měřidel, opravy koncových elektrických zařízení, kotlů a kamen. Dále jsou za drobné opravy považovány veškeré další opravy bytu a jeho vybavení, pokud náklad na jednu opravu nepřesáhne částku 1.000,- Kč, do které se nezapočítávají náklady na dopravu či jiné náklady s opravou související. Provádí-li se na téže věci několik oprav, které spolu souvisejí a časově navazují, náklady se sčítají. Tedy závěrem je nutno shrnout, že jako nájemci jste neměli vůbec povinnost hradit jakoukoliv nákladnější opravu spočívající ve výměně sprchového kouta. V žádném případě tedy pronajímatelka nemůže smlouvu ukončit z důvodu, který uvádíte a pokud se bude chtít soudit, s největší pravděpodobností nebude u soudu úspěšná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.