Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Sestra se rozešla s přítelem, bydleli v bytě, kde je nájemcem sestra. Sestra má z předchozího vztahu syna (5 let), a spolu s expřítelem mají dceru (1 rok). Dceru má sestra z rozhodnutí soudu svěřenou do péče (už před několika měsíci se rozešli, ale zase se dali dohromady). No teď se rozešli, expřítel přišel o práci, docela často pije, poté se chová urážlivě, vyvolává hádky a uráží sestřina syna.

Když sestra řekla, že by se měl odstěhovat, tak začíná s výmluvami, že si najde práci a polepší se a bude to fajn nebo že si hledá jiné bydlení, ale nic mu nevyšlo. Nebo také začne sestru urážet a házet vinu na ni, a tvrdit, že ho vyhazuje. Sestra nechce, aby děti v tomto prostředí vyrůstali, ale expřítel se nechce odstěhovat. Jaký je, prosím, nejlepší a nejrychlejší způsob, jak se takového člověka příživníka zbavit, když po dobrém to nejde.   Navíc má sestra strach, aby ji nebo syna fyzicky nenapadl, má k tomu v opilosti i mimo ni trochu sklon. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud chápu správně, že nájemcem bytu je pouze sestra, pak by se sestra musela obrátit na pronajímatele, aby situaci ve vztahu k příteli řešil vyklizením či žalobou o vyklizení. Přítel totiž v bytě bydlí tzv. bez právního důvodu, pokud není veden ve smlouvě a není chápán jako člen domácnosti. Tedy prakticky jediným možným způsobem, jak přítele z bytu vystěhovat, je žaloba o vyklizení, pokud se nechce odstěhovat dobrovolně, ovšem to by musel podávat vlastník bytu, nikoliv sestra jako nájemce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.