Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v pronajatém bytě. Pronajímatelem povolaný servisní technik oken zjistil, že v dřevěném rámu okna je 2 cm prasklina, jež může způsobit vypadnutí okna. Dle něj jediné řešení je výměna okna z nové v ceně 15.000 Kč, kterou mám dle majitele uhradit já. Mnou povolaný technik oken i druhý odborník, truhlář, míní, že stačí slepit, příp. vyměnit pouze prasklý úsek rámu.

Pronajímatel trvá na výměně okna vč. křídla, které ale není poškozené, firmu vybere sám, já mám pouze opravu zaplatit. Na problémy s oknem jsem upozorňovala již v minulosti správce objektu - nemám to ale písemně. Nesouhlasím s tím, že jsem prasklinu způsobila, ani se způsobem opravy, ani s tím, že ji mám plně hradit já, okno je 20 let staré, nelze podle mě mluvit o uvedení do původního stavu. Přikládám své vyjádření, které ale pronajímatel odmítl. Mohu odmítnou opravdu zaplatit? Předem děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Podle občanského zákoníku by měl nájemce provádět drobné opravy a běžnou údržbu bytu. V žádném případě nemáte povinnost hradit nové okno. Pokud jde o opravu okna, pak drobné opravy platí nájemce. Věcně a přesně tyto drobné opravy specifikuje Nařízení vlády č. 308/2015 Sb. , k takovým opravám patří například: opravy podlah, prahů a lišt, opravy dveří a oken, opravy světel, vypínačů a zásuvek, opravy uzavíracích ventilů plynu i armatur na rozvodech vody, opravy sprch, van, sporáku, trouby, kuchyňských linek a vestavěných skříní, stejně tak i opravy drobných součástek. Toto je jen část ze seznamu, úplný výpis najdete v §4 daného nařízení. Tedy v daném případě byste měla pouze uhradit slepení okna, přičemž pokud jde o částku za opravy, pak nařízení jasně stanovuje hranici 1000 Kč na jednu opravu, do tohoto limitu hradí opravu nájemce, nad tento limit hradí majitel. Do limitu se nezapočítávají náklady na dopravu a další spojené s opravou.
Kromě toho nařízení stanovuje roční náklad a jeho maximální limit pro drobné opravy. Ten činí 100 Kč na metr čtvereční nemovitosti, například byt o velikosti 60 m2 má tak limit na drobné opravy 6000 Kč za rok. Jakmile je tento limit překročen, veškeré další náklady bez ohledu na to, jestli jsou drobné nebo větší, platí majitel.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.