Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Vedení SVJ chce pozvat úklidovou firmu, protože nájemník údajně neuklízí společné prostory domu. Účet chce SVJ vystavit přímo majiteli bytu. Nájemník se brání, že uklízí, ale že důchodcům žijícím v domě se stále něco nelíbí (neprovádí úklid dle jejich představ).

Může vedení SVJ požadovat po majiteli zaplacení účtu za úklidovou firmu v případě, že by nájemník opravdu neuklízel a v případě, že by uklízel, ale nedostatečně? Jak lze takovou situaci nejlépe řešit? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Rozhodně není možné, aby SVJ požadovalo po majiteli bytu zaplacení úklidové firmy. Resp. úklidová firma je záležitost, která není hrazena z fondu oprav, tedy buď úklid provádí úklidová firma, která je placena jednotlivými vlastníky nebo si úklid provádějí spoluvlastníci svépomocí. Pokud ovšem úklid provádí vlastník svépomocí, nikdo mu nemůže stanovovat, jak má uklízet, neboť se nejedná o subjekt, který by na úklid měl potřebné oprávnění. Dokonce mu ani nikdo nemůže ukládat povinnost uklízet. Tedy SVJ nemůže požadovat placení úklidu a zároveň ani nemůže nájemce nutit, aby uklízel jakkoliv, tedy i podle jejich představ.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.