Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (1 hlas)

Jsem majitelkou bytu, kterou obývá nájemník, který má na byt dekret (nájemní smlouvu). Teď je potřeba vyměnit starý plynový kotel, který má cca 23 let, za nový. Cena nového kotle vč. vyvložkování komína je cca 65.000 Kč. Platím ho celý já, nebo mohu cenu zohlednit v nájmu? Děkuji za odpověď. Erika.

ODPOVĚĎ:
Obecně nájemce je povinen hradit náklady na běžnou údržbu a drobné opravy. Pojem "běžná údržba bytu" definuje Nařízení vlády 308/2015, kdy obecně běžnou údržbou se myslí udržování a čištění bytu včetně zařízení a vybavení bytu, které se provádí obvykle při delším užívání bytu. Jde zejména o malování, opravu omítek, tapetování a čištění podlah včetně podlahových krytin, obkladů stěn a čištění zanesených vodovodních odpadů až ke svislým rozvodům. Dále se běžnou údržbou rozumí udržování zařízení bytu ve funkčním stavu, pravidelné prohlídky a čištění předmětů uvedených v § 4 písm. g) a h), kontrola funkčnosti termostatických hlavic s elektronickým řízením, kontrola funkčnosti hlásiče kouře včetně výměny zdroje, kontrola a údržba vodovodních baterií s elektronickým řízením. Drobnými opravami se pak myslí opravy bytu a jeho vnitřního vybavení, pokud je toto vybavení součástí bytu a je ve vlastnictví pronajímatele, a to podle věcného vymezení nebo podle výše nákladů. Ze zákonné úpravy vyplývá, že výměnu nového kotle včetně vyvložkování komínu má povinnost hradit vlastník bytu, tedy pronajímatel. Nelze to zohledňovat v nájmu. Nájemce je povinen hradit pouze opravy či výměnu součástek kotle, výměnu celého kotle za nový ovšem nehradí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.