Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od poloviny července 2021 jsem nájemcem bytu, který vlastní společnost Vitom neboli GarantovanyNajem.cz. Už v průběhu srpna bylo v bytě extrémní teplo, připisovala jsem ho ale letnímu počasí venku. Když se v září začalo ochlazovat, v mém bytě bylo stále vedro. Zjistila jsem, že nefunguje regulace topení respektive, že topení stále topí.

Mám podlahové vodní topení. Za vlastní náklady jsem nechala vyměnit termostat. Výměna nepomohla. Kontaktovala jsem pronajímatele. Ten problém řeší velmi laxně a pomalu. Na vše mají čas. Doma mám zatím saunu, topení jede na max. , jak mi bylo nájemcem sděleno, měřák je v kotelně pro celý dům jeden a poměrově k velikosti bytu se stanovuje vyúčtování. Prý mi nebudou moci nabídnout žádnou kompenzaci za nevyžádané topení. Chci se zeptat je toto v pořádku? Musím platit za nevyžádané topení, protože nejsou schopni určit moji reálnou spotřebu? Mám právo žádat slevu na nájemném jako kompenzaci? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Nepochybně máte právo žádat slevu z ceny nájmu. Pronajímatel má povinnost udržovat byt v takovém stavu, aby byl funkční a mohl sloužit k bydlení, s čímž se pojí i odstraňování závad, které nespadají mezi drobné opravy, které má vyřešit nájemce. Pokud nájemce takovou závadu objeví, musí ji včas nahlásit pronajímateli. Ten by ji měl bez zbytečného odkladu odstranit. Pokud tak ale neučiní a danou věc může nájemce užívat pouze s obtížemi, vzniká mu právo na přiměřenou slevu z nájemného. Tento nárok však lze uplatnit do 6 měsíců ode dne, kdy vadu zjistil. Pokud se během doby trvání nájmu ukáže, že je potřeba určitou věc opravit, nájemce je povinen opravu strpět, jestliže ji nelze odložit na dobu po skončení nájmu. Pokud by však byla oprava prováděna příliš dlouho a více než obvykle by ztěžovala užívání dané věci, nájemce má opět nárok na slevu z nájemného. Tedy doporučila bych pronajímatele vyzvat k poskytnutí slevy z ceny nájemného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.