Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v nájmu už 2 roky (2019-2021). Po dvou letech nám byla prodloužena smlouva znovu. První nájem byl 11.000 Kč, po prodloužení v měsíci červnu 2021 platíme 12.500 Kč. Vzhledem k situaci zvýšení elektřiny a plynu mám obavu, že budeme muset platit více. Má pronajímatel právo zvýšit nájemné vzhledem k situaci, která je momentálně ve světě?

Myslím tím zvýšení energií. Nevím jestli budeme schopni zaplatit více. Když podám dvouměsíční výpověď, budu platit tu starou cenu nebo budu nucena zaplatit tu novou navrhovanou. Myslím tím po trvání výpovědi dvou měsíců. Je nějaký časový úsek, kdy musí dát dopředu vědět pronajímatel, že zvedá ceny nájmu. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Je třeba rozlišovat nájem a zálohy na služby. Nájem z důvodu zdražování energií pronajímatel zvyšovat nemůže, nájem nemá s energiemi nic společného. Pokud by nájem zvyšoval, může zvýšit pouze o 20% každé tři roky s tím, že pokud se zvýšením nesouhlasíte, jednoduše zvýšený nájem neuhradíte a pronajímatel musí k soudu podat žalobu o určení výše nájmu. Něco jiného jsou ale zálohy na služby. Ty zvyšují dodavatelé energií podle výše doplatků. To pronajímatel neovlivní. Pokud by tedy byly zvýšeny zálohy na služby dodavateli energií musíte toto respektovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.