Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

V roce 2017 jsme si pořídili do osobního vlastnictví byt v 6. patře ze sedmi v bytovém domě na Praze 3. Po krátké době po dešti se nám na stropě v několika místech objevily mokré fleky po zatečení z terasy nad námi. Nahlásili jsme zatečení na SVJ na odpovědnou osobu. Něco provedli, ale problém se nevyřešil.

Při každém dalším středním až silnějším dešti se vždy někde objevil flek anebo i silnější proud podle intenzity deště. Vždy jsme to nahlásili. Poslední rok vše emailem na předsedu SVJ včetně fotek. Míst, kde se to střídavě objevuje, je asi 6. Všechny interiérové zdi a strop jsou v našem bytě ze sádrokartonu. Jsou vícekrát promočeny na cca 6 místech. Do dnešního dne nám stále zatéká.   Předseda SVJ už se nám vyhýbá a v podstatě přestal s námi komunikovat. Sporadicky slíbí, že to opět proberou na výboru a pak se neděje nic. Je zřejmé, že hydroizolace terasy nad námi není v pořádku. Terasa je společným prostorem ve výhradním užívání majitelky bytu nad námi. Také je zřejmé, že člověk (horolezec), který byl na provizorní opravy najímán už je bezradný a nedokáže to opravit. Předsedovi SVJ jsem doporučoval najmout odbornou firmu anebo znalce z oboru. Nabízel jsem pomoc při hledání. Bohužel bez odezvy. Naši snahou bylo věc řešit po dobrém kvůli zachování dobrých sousedských vztahu. Trvá to už ale příliš dlouho a je to neúnosné. Chceme se vás zeptat na postup, který nám v této záležitosti můžete doporučit. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Za dané situace by byl nejjistější postup takový, že oslovíte soudního znalce z oboru stavebnictví, aby na charakter vad zpracoval znalecký posudek. Pokud SVJ i přesto nebude jednat, nezbude vám, než se obrátit na soud, kdy posudek bude stěžejním důkazem. A domáhat se buď ze strany SVJ opravy na jejich náklady nebo náhradu škody z důvodu, že jste si opravu zadali sami. Opravu ale rozhodně nedělejte sami, dokud nebude zadán a vypracován znalecký posudek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.