Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera byla přijata do 1. ročníku Masarykovy univerzity v Brně a nedostala koleje. V září 2020 si zajistila pronájem na základě smlouvy na dobu určitou na 1 rok. Vzhledem k pandemii koronaviru a s tím souvisejícímu úplnému uzavření škol nemůže do školy docházet, tím pádem nepobývá ani v Brně, v pronajatém pokoji nebyla jediný den.

S paní majitelkou se dohodnout rozumně nelze. Uvažujeme o podání výpovědi s 3 měsíční výpovědní dobou. Je koronavirová pandemie pádným důvodem k ukončení nájemní smlouvy, když začátkem září nic nenasvědčovalo o uzavření vysokých škol? Pokud ano, stačí výpověď poslat doporučeně s dodejkou? Co když majitelka výpověď nepřevezme? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pandemie je určitě důvodem pro výpověď smlouvy, neboť se jedná o překážku, která nezávisí jen na vůli Vaší dcery. Výpověď zašlete doporučeně na adresu pronajímatelky dle nájemní smlouvy, i pokud by nepřevzala, má se za to, že se dostala do její sféry, není nutné doručení, je třeba pouze prokázat odeslání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.