Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím s manželkou v podnájmu bytu. Momentálně jsme v 3-měsíční výpovědní lhůtě, chceme se stěhovat do jiného. Výpovědní lhůta běží od 1.7.2020, končí 30.9.2020. Nájemné za měsíc srpen 2020 mám zaplaceno, do konce nájemného období zbývá zaplatit pouze poslední nájemné za měsíc září (platím nájemné dopředu).

Majitel bytu má ode mně zaplacenou také kauci (jistotu) ve výši jednoho měsíčního nájmu. Má otázka zní: mohu majiteli bez jakýchkoliv tahanic a problémů říci, že chci použít tuto kauci na úhradu posledního nájemného za měsíc září 2020? Důvodů pro to mám několik. Než mi skončí nájemní vztah zde, musím uhradit už nájemné v druhém novém bytě a nemám finance nazbyt. Navíc jsme neukončili nájemní vztah v dobrém, a já se obávám, že by mi majitel chtěl při předání bytu účtovat nesmyslné opravy a jiné poplatky. Proto si chci tímto krokem také pojistit, že neprávem přijdu o své peníze. Vím, že v občanském zákoníku je paragraf, kde je psáno, že kauce lze použít i jako úhrada za nezaplacený nájem. Ale nechci tímto krokem udělat nějaké protiprávní jednání. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

 

ODPOVĚĎ:

Zápočet kauce na nájem by měl být proveden pouze po vzájemné dohodě. Pokud tedy majitel nebude souhlasit, nemůžete to automaticky předpokládat, majitel by Vás mohl žalovat o neuhrazený nájem. Doporučuji tedy majitele oslovit s návrhem, pokud bude souhlasit, proveďte zápočet, pokud ne, poslední nájem uhraďte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.