Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla jsem se poradit ohledně nájemní smlouvy. Podepsala sem ji 2017 a každý rok mi majitel dává dodatek, který ji prodlužuje o rok. Majitel do smlouvy dal, že tato smlouva neopravňuje nájemce, aby on a ani jiné osoby s ním bydlící měly trvalé bydliště v domě. V dalším bodě také zmínil, že v bytě nesmí být jakákoliv zvířata.

Není to náhodou porušení občanského zákonu? Jestli ano, dá se s tím něco dělat? Také mám dotaz k mému poslednímu vyúčtování za služby. Ve smlouvě je uvedena výše nájemného (podnájemného) a služeb na xy Kč měsíčně a zálohy na provozní náklady (inkaso) xx Kč měsíčně. V předchozích dvou vyúčtováních byly uvedeny v rámci inkasa pouze poplatky za elektřinu (+ výtah a společné prostory), vodné a stočné, ohřev teplé vody a topení. V posledním vyúčtování mám ale najednou uvedeny i ceny za komunální odpad, pojištění celého domu (rozpočítáno na byt) a úklid společných prostor. Je v pořádku, že mi to majitel z ničeho nic začal účtovat bez předchozího oznámení? Díky tomu se mi snížil přeplatek za služby. Děkuji, Iva.

 

ODPOVĚĎ:
Nemožnost nahlášení trvalého bydliště a nemožnost mít zvíře je v rozporu se zákonem. Pokud se ve smlouvě nemožnost mít zvíře objevuje, může to být pouze z individuálních důvodů, např. že majitel je alergický na chlupy, byli by nad míru přiměřenou poměrům rušeni sousedé, apod... Cenu za odpad majitel účtovat může, pojištění domu a úklid společných prostor nikoliv, to má být částka, která je zahrnuta v nájemném. Reagovat můžete tím, že ho upozorníte na jeho jednání, event. nezbude, než hledat jiný podnájem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.