Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.33 (3 hlasů)

Mám nájemní smlouvu na dobu neurčitou uzavřenou v r. 2005, podle které jsem měl dříve regulované nájemné, které později přešlo pod jednostranné zvyšování nájemného do výše stanovené zákonem. Nyní jsem se ocitl v situaci, kdy majitel domu postupně rekonstruuje jednotlivé byty, v plánu má tedy i ten můj – a nabídl mi přestěhování do jiného, menšího, již zrekonstruovaného bytu.

Samotný nový byt a jeho velikost by mi vyhovovaly, ale jak tomu bude se smlouvou a výší nájemného? Skončí mi tím nárok na smlouvu na dobu neurčitou (pokud mi ji majitel nebude chtít dát) a ocitnu se v zákonem neomezeném smluvním nájemném? Jak se mám v dané situaci nejlépe zachovat? Musím se vystěhovat z bytu, který chce majitel rekonstruovat – předpokládám, že musím... Plyne mi nějaký nárok (na smlouvu a nájemné), když kvůli rekonstrukci opouštím původní byt? Děkuji předem za Vaši odpověď, Oldřich.

 

ODPOVĚĎ:
Na Váš případ se vztahují ust. § 2259 a násl. Občanského zákoníku, z něhož souhrnně vyplývá, že "nájemce je povinen úpravy strpět a pronajímatel musí nájemci zajistit přiměřenou náhradu". Byť zákon toto nijak blíže nerozvádí, z pojmu přiměřená náhrada chápu, že náhrada musí být adekvátní předchozímu bytu i co do právní stránky, tedy trvalosti smlouvy a výše nájemného. Zákon dále uvádí, že "Neprohlásí-li nájemce pronajímateli do deseti dnů po oznámení, že byt na požadovanou dobu vyklidí, má se za to, že vyklizení bytu odmítl." Pak musí pronajímatel podat k soudu žalobu, musí prokázat především nezbytnost oprav a vystěhování nájemce a žádat vyklizení nájemce soudně.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.