Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dostala jsem se do tíživé situace a prosím Vás o radu. S přítelem jsme v prosinci 2019 podepsali nájemní smlouvu na rodinný dům s vysokým nájmem 51.000 Kč/měsíc. Nájemní smlouva byla sjednána na jeden rok od 1.1.2020 do 31.12.2020 s případnou výpovědní lhůtou 3 měsíce.

Přítel očekával, že mu již v lednu 2020 přijdou dostatečné finance z projektu, na kterém pracuje. Z těchto peněz jsme chtěli dům zařídit nábytkem a platit nájem a všechny poplatky po celý rok. Peníze ale stále nepřicházely, my se do nezařízeného domu nemohli nastěhovat a jen jsme z přítelových úspor platili majitelům nájem a dodavatelům elektřinu a plyn. V březnu 2020 v souvislosti s koronavirem bylo příteli oznámeno, že projekt je na dobu neznámou pozastaven a peníze mu nepřijdou. Nám již tou dobou zcela došly veškeré naše úspory (plně jsme zaplatili kauci, provizi RK, tři nájmy a zálohy elektřiny a plynu do března). Já jsem nezaměstnaná a bydlím se svými dětmi (6 a 8 let) u svých rodičů. Přítel je kvůli zastavení projektu bez práce ve Španělsku a kvůli uzavření hranic ani nemůže za námi. Majitelům domu jsem v polovině března napsala e-mail s žádostí o okamžitou výpověď a prominutí tříměsíční výpovědní lhůty z důvodu osobního bankrotu. Majitelé ale trvají na tříměsíční výpovědní lhůtě tak, jak je uvedena ve smlouvě, tzn. chtějí po nás, abychom platili nájem až do konce června. My ale opravdu již nemáme z čeho nájem platit, v domě jsme nikdy nebydleli a nikterak jim ho neblokujeme. Je prosím nějaká cesta, jak celou záležitost uzavřít, aniž bychom se stali dlužníky? Moc děkuji za odpověď.  

 

ODPOVĚĎ:

Bohužel zákonná úprava je jasná. I když je situace v celém světě nyní problematická, musíte se řídit zákonem, který stanoví, že nájemné se musí hradit po celou výpovědní lhůtu. Pokud pronajímatelé nejsou ochotni se domluvit, nemáte jinou možnost, než nájem uhradit. Vláda v současné době řešila možnost nehrazení nájemného pronajímatelům, ale nakonec se vše spíše kloní k tomu, že nájemné je třeba uhradit, ale budou se jinak nastavovat limity pro příspěvky na bydlení. Takže bych spíše doporučovala sledovat tuto oblast, tedy zda byste nedosáhli na nějaký příspěvek na bydlení od státu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.