Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pronajímám byt v panelovém domě. Před týdnem (1.5.2020) mě kontaktoval nájemník s tím, že objevil za komodou plíseň na zdi. Velikost cca 5x2 cm. Podotýkám, že byt je po kompletní rekonstrukci, čistý, suchý. Zajistila jsem hned na druhý den firmu, ale nájemníkovi se to nehodilo. Bohužel ani následující 3 termíny nájemníkovi nevyhovovaly.

Den poté mně poslal výpověď, bez výpovědní doby, s odvoláním na § 2227 a také § 2287 NOZ a z důvodu vady bytu, která mu brání byt užívat. Údajně měl zdravotní problémy z plísně, je alergik a musel vyhledat lékařskou pomoc. Navrhla jsem nájemníkovi, že prostřednictvím odborné firmy vyhledáme vadu, kterou odstraníme, po dobu oprav nebude muset hradit nájem, ale on si již vystěhoval věci a trvá na vrácení nájmu za měsíc květen a odmítá dodržet sjednanou výpovědní dobu v nájemní smlouvě (3 měsíce). Nepředpokládám, že se opět nastěhuje zpět, ale ráda bych věděla, zda-li mohu trvat i za těchto podmínek na výpovědní lhůtě. Vyhrožuje hygienou, právníky atd. Jak mám postupovat? Připadám si jako ve snu, nájemník se odstěhuje a já mám udělat vše co chce? Nechci se dohadovat, ale na druhou stranu nechci být za hlupáka. Nájemník v bytě bydlel 7 měsíců, smlouva byla uzavřena na 12 měsíců. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě se mi věc jeví ze strany nájemce jako účelová. Využil ustanovení zákona o okamžité výpovědi z důvodu nepoužitelnosti předmětu nájmu. Ovšem za dané situace by musel nepoužitelnost prokázat. Plíseň v bytě sice je důvodem pro okamžitou výpověď, ovšem důležitý je rozsah, původ plísně a snaha pronajímatele to řešit. Mohla byste tedy trvat na výpovědní lhůtě 3 měsíce a řádném hrazení nájmu. Dá se ale očekávat, že byste věc musela řešit soudně. To bych už doporučila obrátit se na advokáta, jejichž seznam najdete na www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.