Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Je možné v této špatné epidemiologické situaci svolat schůzi společenství vlastníků bytových jednotek SVJ? Dle stanov jsme povinni schůzi svolat alespoň jednou ročně, vlastníků je 36. Nemáme však prostory, abychom zajistili 2 metrový rozestup mezi vlastníky. Z logiky se nabízí pronájem nějakého prostoru, to budou muset odsouhlasit vlastníci cestou per rollam, co když nebudou s pronájmem prostor souhlasit?

Co když se schůze společenství nebude moci zúčastnit jeden člen výboru (celkem jsou tři)? Je možné schůzi zahájit a zrealizovat i bez něj? Jako vlastník se může nechat zastoupit plnou mocí, ovšem ne ve funkci člena výboru. Děkuji Zuzana.

 

ODPOVĚĎ:
V současné době je již možné konat hromadné akce do 100 lidí. Pokud společenství bude jednat tak, že nebude možné schůzi svolat, ponese si důsledky. Je tedy třeba při hlasování o prostorách ke schůzi důrazně vlastníky poučit o rizicích nekonání schůze a možných dopadech. Členové výboru jsou povinni se schůzí účastnit, nesou mimo jiné i majetkovou odpovědnost za případné škody, které by mohli způsobit společenství, jsou povinni jednat s péčí řádného hospodáře. Schůzi je nutné vést za účasti všech členů výboru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.