Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Se ženou jsme se stali vlastníky bytu k 30.1.2020. Tím se stáváme i členy SVJ, ale prozatím nás nikdo neseznámil se stanovami SVJ. Zjistil jsem, že správcem domu je družstvo. Družstvo je zároveň i předsedou statutárního orgánu (o počtu členů 1). Dokonce je adresa SVJ stejná, jako adresa družstva (což považuju za chybné, viz NOZ § 1200: "…sídlo určené v domě, pro který společenství vlastníků vzniklo…") - Je to opravdu špatně?

Takto ve vlastním domě nemáme žádnou zodpovědnou osobu za naše SVJ. Předevčírem nám přišel dopis vyzývající k zaplacení správního poplatku 1.000 Kč za změnu v evidenci družstva. Očividně si jako správce vedou nějakou evidenci a když se změnil vlastník bytu, tak si to potřebují upravit. Proč to ale máme platit my a proč to je tak vysoká částka, to netuším. Mám za to, že by nám družstvo mělo v dopise doložit, z čeho vyplývá naše povinnost tento poplatek uhradit, je to tak správně? Mají tam zmínku o rozhodnutí představenstva, ale nemyslím si, že jsme povinni se tím řídit, jelikož my s družstvem žádnou smlouvu napsanou nemáme a stanovy SVJ jsme neviděli (a dle zákona tedy nemáme povinnost se jimi řídit). Dále po nás vyžadují evidenční list s jménem a číslem OP - mají právo po nás chtít takto citlivé údaje? Neměli by zároveň chtít podepsat souhlas se zpracováním osobních údajů?

 

ODPOVĚĎ:

Stanovy SVJ jsou dostupné na stránkách www.justice.cz a bohužel nikomu zákon neukládá povinnost Vás s nimi seznámit. Musíte si je otevřít na justici a prostudovat. A z nich bude mimo jiné vyplývat, jaká práva má statutární orgán SVJ vůči vlastníkům bytů. Nepochybně musíte podepsat souhlas se zpracováním osobních údajů, na vyplnění evidenčního listu má nyní statutár právo, neboť statutár má nově majetkovou odpovědnost za různá pochybení, jímž je i to, že si nevede záznamy o osobách žijících v bytech např. pro účely různých havarijních stavů, rozúčtování energií, atd... Ohledně správního poplatku se nemohu vyjádřit, pokud jste členy SVJ, tak s družstvem nemáte nic společného, vyzvěte je tedy k objasnění, z jakého důvodu poplatek požadují.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.