Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pronajímám byt, kdy mám uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou a to již deset let (2010-2020). Starou smlouvu, od té doby jsem nájem nezvyšoval. Nyní bych ale raději uzavřel s dotyčným smlouvu na dobu určitou na rok s automatickým prodlužováním a samozřejmě bych chtěl nájem i navýšit. Jaká je prosím možnost. Jakým způsobem to mám provést?

ODPOVĚĎ:
Pokud je uzavřena smlouva na dobu neurčitou, novou smlouvu na dobu určitou můžete dát pouze se souhlasem nájemce nebo byste musel mít nějaký zákonný důvod k výpovědi nájmu - tj. např. porušování smlouvy ze strany nájemce nebo např. že byt potřebujete pro sebe. Pokud takový důvod není, pak smlouvu na dobu neurčitou nemůžete změnit na dobu určitou bez souhlasu nájemce. Nájemné ale zvýšit můžete, a to tak, aby za poslední tři roky zvýšení nepřekročilo 20% nájmu. Pokud by nájemce se zvýšením nesouhlasil, musel byste se s žalobou obrátit na soud, aby výši nájemného určil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.