Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Potřebovala bych poradit ohledně způsobu, jak někomu zrušit trvalé bydliště a vystěhovat ho. Majitelka bytu v něm bydlí. Bohužel i její dospělý vnuk, který nechodí do práce, do bytu tahá 15-cti leté holky a sem tam i víc lidí, vyhrožuje, je agresivní, má dluhy a kvůli jeho přítelkyním tam jezdí policie.

Sepsali pro jistotu nájemní smlouvu, kvůli případným exekucím, samozřejmě neplatí a porušuje ji i v jiných bodech. Taky ničí nábytek v bytě. Už je z toho opravdu zoufalá. Co by měla udělat? Děkuji Zdenka.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud tato osoba paní vyhrožuje či je k ní agresivní, lze se obrátit na policii, aby jej vykázala z domu. Vykázání je na dočasnou dobu – 10 dní, nicméně se lze v této lhůtě obrátit na soud, který může vykázání ihned prodloužit na delší dobu.
Co se týká trvalého pobytu, ten lze zrušit i proti vůli osoby, nicméně musí být splněny zákonné podmínky:
Zrušit trvalý pobyt lze, pokud zaniklo užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.
Musí být splněny dvě podmínky, tj. osoba nemá právo v bytě bydlet – zde bude třeba vypovědět nájemní smlouvu (lze vypovědět z důvodu neplacení nájmu, pokud nájem není uhrazen za 3 měsíce – výpověď je bez výpovědní doby a nájemce je povinen bez zbytečného odkladu byt odevzdal, nejpozději však do jednoho měsíce od skončení nájmu.
Druhou podmínkou je skutečnost, že v bytě daná osoba nebydlí, čehož docílíte právě skončením nájmu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.