Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj dotaz se bude týkat pronájmu nebytových prostor firemní provozovny kadeřnictví, ale problém, který Vám popíší je stejný i v bytě sídlící v téže budově. Jedná se o budovu Obecního úřadu (Obecní úřad je i majitelem a pronajímatelem), kde v přízemí mám v pronájmu dvě propojené prostory jako provozovnu, a také byt, kde bydlím se dvěma dětmi. Byt i provozovnu mám v nájmu již více než 15 let (nyní 3/2020). Budova je navíc i historickým a památkově chráněným objektem. Přízemí budovy je již několik let ve velice špatném stavu, venkovní zdi jsou místy bez omítky až na cihlu, větší i menší otvory ve zdi, které vedou až pod podlahu, okna která jsou taktéž ve velice špatném stavu, netěsní místy i 1 cm mezera.

U dvou oknem chybí i celé okenní křídlo se sklem!!! . Skla jsou velice stará, většina oken nejde skoro dovřít. Stropy v provozovně vysoké 4 m, a toto vše způsobuje vysoké úniky tepla. Vše jsem již před nějakou dobou konzultovala s topenářem, který přišel dělat revizi kotle, a ten po prohlédnutí budovy i oken shledal, že odhadem může unikat 50% až 70% tepla, místy í více.
S těmito výše uvedenými problémy souvisí i zvyšující se náklady na vytápění. V provozovně jsou od začátku nájmu (cca 15 let) akumulační kamna na elektřinu, z čehož jedny jsou ještě ze sedmdesátých let (měli být již dávno odepsané, ale stále se tak neděje), a druhé jsou měněny před asi pěti lety (2015) za novější typ. Obě dvě dohromady v zimních měsících nejsou schopny vytopit místnosti na dostatečnou teplotu, a tak si musím přitápět dalším zdrojem tepla, a to elektrickým přímotopem. Jelikož kamna mají jedny i druhé 8 kW a přímotop 3 kW, jedná se o opravdu velmi vysoký odběr elektrické energie, který navíc když jsou velké mrazy (-10° a více) nevytopí ani místnosti aspoň na 12°!!!
Nejen, že to velice odrazuje zákazníky, ale platba za elektřinu je velice vysoká a skoro až likvidační, když k tomu připočtu stejný problém v bytě (tam je starší kotel na tuhá paliva, ale problémy se zdmi a okny stejné) tak jsou to opravdu vysoké sumy. 2019 mi přišlo k zaplacení za provozovnu 28.000 Kč za elektrické energie a v průměru mě topení v bytě 4+1 za topnou sezónu přijde na 40.000 Kč (černouhelné brikety + nějaké dřevo).
Sama jsem navrhovala již několik řešení, a to již několik let, která by pro pronajímatele nebyla vysoce finančně nákladná, ale vždy je odpovědí jen výsměch, že si „to mám zaplatit sama když se mi to nelíbí, nebo jít jinam“, popřípadě, že na opravy nejsou finance jelikož se jedná o památkově chráněnou budovu a je složité a finančně náročné pouštět se do oprav a musí se počkat na dotace.
Tímto bych Vás chtěla požádat o radu. Chápu, že jelikož se jedná o památkově chráněnou budovu je to celé asi o dost složitější, ale určitě jsou způsoby a možnosti oprav, které nemusí být tak drahé nebo jdou dělat postupně, třeba po částech každý rok. Bohužel pronajímatel po nějakých možnostech už ani nepátrá. Mohu tedy s touto situací něco udělat, donutit nějak pronajímatele věci opravit, požadovat odpuštění nebo snížení nájemného, domáhat se spoluúčasti na nákladech za vytápění (případně el. energii) nebo jakoukoliv radu jak postupovat dále či kam se obrátit? Děkuji za odpověď. Martina

ODPOVĚĎ:
V daném případě máte rozhodně právo na snížení nájmu. Je to v podstatě jediná možnost, kterou věc můžete řešit, pokud pronajímatel nebude nabízet žádnou součinnost. Musela byste podat k soudu žalobu, kterou se budete domáhat snížení nájemného, situaci byste měla mít pro účely soudního řízení dobře zdokumentovánu, zajistit svědky a případně podloženu i znaleckým posudkem odborníka na energie, který bude schopen určit míru zbytečně vynaložených nákladů na unikající energie.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.