Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem podnájemcem v družstevním bytě, jelikož majitel je sám nájemcem. Na bytě jsem ještě s jedním spolubydlícím. Smlouvu s majiteli mám podepsanou jenom já, protože majiteli to takhle vyhovuje a nechce to měnit. Ve smlouvě je sice napsáno, že všichni obyvatelé bydlící v bytě jsou ze smlouvy vázaní společně a nerozdílně, avšak nikde ve smlouvě se neuvádí jeho údaje.

Jsem touhle smlouvou krytý, pokud by mi spolubydlící přestal posílat nájem nebo něco poškodil? Existuje nějaká forma smlouvy mezi mnou a spolubydlícím, kterou bych mohl náš vztah opatřit? Děkuji za pomoc!

 

ODPOVĚĎ:
Je zvláštní, že ve smlouvě je uvedeno, že všichni spolubydlící jsou vázáni společně a nerozdílně, když ve smlouvě není ani uvedeno jméno spolubydlícího. Taková smlouva Vás v žádném případě nekryje, pokud by se něco stalo, odpovídáte Vy a následně Vy byste se musel hojit na spolubydlícím. Proto byste měl mít se spolubydlícím uzavřenu smlouvu, klidně ji nazvěte podnájemní, kde si upravíte práva a povinnosti, zejména hrazení nájmu nebo povinnost nahradit škodu. Nejlépe by ale bylo, aby smlouvu se spolubydlícím měl přímo nájemce družstevního bytu, tedy stejnou, jako má s Vámi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.