Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Mám dotaz týkající se domovního řádu a souvisejícího zákona s tímto. Máme nad námi bydlící, velice nepřizpůsobivé sousedy; bydlíme v panelovém domě na sídlišti v bytě 1+1. My i tito sousedé jsme pouze nájemníci. Za těch X let, co tu bydlíme, se nad námi vystřídala řada sousedů nájemníků, ale snad ještě nikdo z nich nebyl takto nepřizpůsobivý.

Jedná se o to, že po celém bytě strašně dupou, velice nahlas řvou - není to klasická rozmluva, ale řev po celém malém bytě. Také se chci zeptat, zda jsou WC šachty zahrnuty do společných prostor domu. Protože jsme nekuřáci a majitel si vyloženě nepřeje, aby se v bytě kouřilo, což chápu. Ale právě od těch lidí nad námi jde tou WC šachtou cigaretový zápach tak moc, že to je cítit téměř po celém bytě. S těmito sousedy (konkrétně s paní, která se v bytě nachází) není žádná rozumná domluva. Kromě Policie ČR jsme zkoušeli domluvu přes domovníka, ale tomu je to jedno, protože nemá ani tušení, kde kdo bydlí. A také jsme se s paní zkoušeli domluvit i my osobně, ale jediné, co jsme se od ní dověděli, bylo toto: "Jste schizofrenní a omezujete mě na osobní svobodě". Prosím, zkuste nám poradit, co se s takovými sousedy dá dělat a jak to řešit. Děkuji moc.

 

ODPOVĚĎ:
Problémoví sousedé jsou vždy oříšek. Pokud se sousedé takto chovají, jediným možným řešením je soudní řešení, tedy podat k soudu žalobu, kterou se budete domáhat, aby se sousedé zdrželi takového jednání, event. můžete podat i žalobu o ochranu osobnosti či žalobu na náhradu škody. Jiná řešení většinou nevedou k dlouhodobé nápravě - Police, domovník, apod. Pokud soused ani soudní rozhodnutí nerespektuje, jsou v rámci výkonu rozhodnutí ukládány donucovací pokuty, a to i opakovaně, v řádu až statisíců korun.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.