Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mému otci pronajalo JZD v 09/1985 pozemek – ornou půdu cca 700 m2 na 15 let. Pod podmínkou, že si ho oplotí. Příslušný tehdejší MNV obce vydalo otci stavební povolení (asi bez kolaudace) a otec ho oplotil a užíval ho. Oplocení sestává z asi 30 ks ocelových trubek zabetonovaných v zemi a z drátěného pletiva.

Pozemek sousedí s naším pozemkem. JZD nebylo vlastníkem onoho pronajatého pozemku. Nyní jeho skutečný vlastník tento pozemek 2018 dal zaměřit přesně podle našeho vystavěného oplocení a k datu 01/2020 jej prodal jako stavební parcelu. Kupující má v kupní smlouvě, že pozemek kupuje od prodávajícího i s tímto oplocením. Chtěl jsem se zeptat, zda ho takto mohl prodejce prodat, bez jakýchkoliv našich nároků. Pokud ne, zda si ho můžeme ještě takto již prodaný odebrat nebo žádat o nějakou náhradu za něj od kupce či prodejce. Dokumenty prokazující naše vlastnictví plotu stále máme (tehdy platnou smlouvu s JZD, stavební povolení od MNV). Děkuji Tomáš.

 

ODPOVĚĎ:

Prodávající pozemek samozřejmě i s oplocením prodat nemohl, prodal něco, co není jeho vlastnictvím. Měli byste ale postupovat opatrně, protože můžete stát před sporem o určení vlastnického práva. Doporučuji napřed kontaktovat kupujícího a sdělit mu, že plot je ve Vašem vlastnictví, nechť požádá prodávajícího o vrácení části kupní ceny za oplocení a Vy si můžete oplocení odvézt, případně je kupujícímu prodat. Pokud by ale kupující nekonal, neměli byste postupovat tím způsobem, že oplocení jednoduše odvezete, ale měli byste zvážit k soudu žalobu o určení vlastnického práva, že je oplocení skutečně Vaše a teprve následně si je odvézt či prodat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.