Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 1.5.2019 do 1.5.2020 pronajímám rodinný dům, který vlastním. Nyní, přesně v polovině nájemního vztahu, se ukázalo, že nájemce spotřebuje mnohem více energií, než jaké jsou nastaveny zálohy, tedy že spotřeba energií je nyní mnohem vyšší, než se předpokládalo.

Osobně jsem tedy nájemce upozornila na to, že pokud uzavřeme novou nájemní smlouvu na další rok, poplatky za energie budou o dost vyšší než nyní. V současné uzavřené nájemní smlouvě mám uvedeno, že mohu poplatky za energie jednostranně zvýšit, pokud se ukáže, že spotřeba za energie bude vyšší, než se předpokládalo, ale novou výši záloh bych řešila až v nové smlouvě. V případě, že by ale nájemce s novou výší poplatků nesouhlasil, smlouvu na další rok už bych neuzavřela. Ale můj dotaz zní: novou nájemní smlouvu s novou výší záloh bych řešila již nyní s časovým předstihem. Pokud nájemce s novou smlouvou nebude souhlasit a já budu tedy chtít nájemci již nyní s časovým předstihem předat písemné oznámení, že novou smlouvu uzavírat nebudeme (tedy oznámení úmyslu neprodloužit nájem) a nájemce tento dokument odmítne převzít, mohu jej poslat doporučenou poštou a považuje se tím toto oznámení a výzva k vyklízení domu k určitému datu za doručený, a to i přes to, že si např. nájemce tento doporučený dopis nepřevezme? A prosím, kdyby i přes to nájemce dům nevyklidil, jaké jsou možnosti jej vystěhovat a z domu dostat pryč? Děkuji předem za odpověď. Dana.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, pokud listiny budete odesílat na adresu, která je uvedena v nájemní smlouvě a není Vám známa jiná, bude se i nepřevzetí zásilky považovat za doručení. Pokud by nájemce dům nevyklidil, musela byste bohužel postupovat jedinou možnou cestou, a to zaslat nájemci předžalobní výzvu, aby se odstěhoval, následně podat k soudu žalobu o vyklizení a poté případně oslovit exekutora.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.