Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2010 jsme zakoupili půdní vestavbu v bytovém domě a bylo založeno SVJ. 2011 byla provedena rekonstrukce domu včetně zateplení a výměny oken ve svislých konstrukcích (mimo půdních vestaveb). Rekonstrukce byla kompletně hrazena z úvěru, který společně splácíme (včetně majitelů půdních vestaveb).

2017-2019 řešíme zatékání do naší bytové jednotky, takže se zvažuje kompletní rekonstrukce střechy. Nemůžeme se shodnout v tom, kdo by měl hradit nová střešní okna (původní jsou v havarijním stavu díky zatékání). Podle prohlášení vlastníka z roku 2010 patří k vlastnictví jednotky: mimo jiné vnitřní dveře a okna nacházející se uvnitř jednotek a vnitřní strany vstupních dveří a vnějších oken. V nařízení vlády 366/2013 Sb. se sice mluví o tom, že okna včetně okenic jsou ve společném vlastnictví, ale jsou jmenována okna ve svislých konstrukcích. Střešní okna nejsou konktrétně nikde zmiňována. Můj dotaz zní: Je povinností vlastníků při rekonsttrukci střechy hradit střešní okna z vlastních prostředků nebo na ně lze nahlížet jako na ostatní okna a považovat je za součást společného vlastnictví SVJ a hradit výměnu ze společných prostředků? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
I když střešní okna nejsou nikde zmiňována, analogickým výkladem bych se klonila k tomu, že s nimi má být naloženo jako se svislými okny. Tedy jako se součástí společného vlastnictví SVJ a pro jejich hrazení tedy platí § 1180 NOZ.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.