Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Chtěla bych Vás poprosit o radu týkající se nájemní smlouvy mezi manžely. Moje sestra žije v bytě, který je ve výhradním vlastnictví jejího manžela (byt si manžel koupil ještě před svatbou). Společně mají syna. Před nedávnem manžel odešel z bytu, protože si našel jinou ženskou. Se sestrou se dohodli, že se zatím rozvádět nebudou.

A dohodli se i na tom, že v bytě zůstane sestra se synem. Ale s tím, že chtějí sepsat nájemní smlouvu a sestra bude platit manželovi nájemné, které zahrnuje půlku splátky hypotéky a zálohy na služby v plné výši (vodné, stočné…). Nicméně manžel bude mít do bytu stále přístup a bude v něm mít své věci i nadále. Můj dotaz je:
1) Můžou mít mezi sebou manželé sepsanou nájemní smlouvu, když nejsou rozvedení? Sestra by mu platila nájem z peněz, které spadají do SJM a on by to přece taky měl jako příjem, který by podléhal SJM?
2) Jak by takováto smlouva obstála u soudu v případě, že by jeden z nich přestal plnit povinnost?
3) Je případně jiný způsob, jak jejich bydlení ošetřit?
Mockrát děkuji za odpověď, Xenie.

 

ODPOVĚĎ:
K vašim dotazům:
1. Mezi manžely nelze sepsat nájemní smlouvu, neboť jak správně uvádíte, bylo by ze SJM hrazeno do SJM. Navíc manželé mají vůči sobě navzájem vyživovací povinnost, bydlení jsou povinni si poskytovat bezplatně.
2 Taková smlouva by u soudu vůbec neobstála, je neplatná.
3. Manželka je povinna hradit maximálně služby, které v bytě využívá, dokud jsou manželé, nemůže manžel vymáhat ani hrazení nájmu ani hypotéky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.