Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem členem bytového družstva a podnajímám být, ve kterém momentálně já osobně nebydlím. Přišla mi výzva od předsedy družstva, abych mu poslal na základě stanov družstva vyplněnou žádost o pronájem bytu + podnájemní smlouvu. Předseda připojil větu, že jako představenstvo družstva můžou rovnou pronájem zakázat, když to nepošlu.

Následuje další věta, že to následně vyhodnotí jako hrubé porušení stanov družstva a vyhrožuje následným vyloučením z družstva. Prosím dá se proti takovému postupu nějak právně postavit? Děkuji moc Otmar.

 

ODPOVĚĎ:

Jako člen družstva jste pouze nájemcem družstevního bytu. Pokud byt dál pronajímáte, jedná se o podnájemní smlouvu a s podnájmem musí družstvo souhlasit. Pokud byt bez souhlasu družstva podnajímáte, může Vás skutečně družstvo členského podílu a tedy bytu zbavit. Doporučuji tedy s družstvem v tomto spolupracovat, jedná podle práva.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.