Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych se zeptal na právní vztah mezi vlastníky v domě se 4 byty bez založeného SVJ. Rodiče postavili dům v rámci družstevní výstavby. Jedná se o dům se 4 BJ. Z původních vlastníků zde žije již jen moje maminka. BJ po zrušení družstva přešly do osobního vlastnictví. SVJ nebylo vytvořeno. Zajímá mne, jaký je nyní právní vztah mezi vlastníky.

Noví majitelé maminku terorizují a nastavují nesmyslná pravidla. Mají na to nárok? Respektive jak se přistupuje ke správě domu a případným nevyhnutelným opravám v takovém prostředí? A ještě prosím o doplňující otázku. V případě založení SVJ ostatními BJ může někdo nutit maminku ke vstupu do SVJ? Nevím jak je toto ošetřeno v zákoně ani kde hledat. Děkuji. Prokop.

 

ODPOVĚĎ:
Povinnost založit společenství vlastníků je dle § 1198 odst. 2 občanského zákoníku dána tehdy, pokud je v domě vymezeno alespoň pět jednotek, z nichž alespoň tři jednotky jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků. Ve Vašem případě tedy není povinnost zřídit společenství vlastníků jednotek a maminka není povinna jeho zřízení akceptovat. Pokud jsou tedy vymezeny byty bez SVJ, pak se postupuje obecně podle ustanovení zákona o správě společné věci a tam se vždy rozhoduje podle velikosti podílů. Pokud jsou tedy 3 vlastníci proti jedné vlastnici - mamince - bohužel ji ve všem přehlasují, i v nutnosti oprav. Pokud by nesouhlasila, musí se u soudu bránit žalobou. V takovém případě je vhodnější SVJ mít, neboť to má alespoň nějaké stanovy, které jsou základem pro řešení sporných situací.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.