Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám nájemníka ve svém bytě. V nájemní smlouvě je uvedeno, že výpověď je 3měsíční a pouze v písemně podobě, přičemž lhůta začíná běžet měsíc následující po měsíci, kdy byla podána. Např. 15.10. nájemník o své vůli být opustí (a přitom dluží na nájemném), aniž by podal písemnou výpověď a dále např. se mi podaří byt znovu obsadit 1.12.

Mohu oprávněné po nájemníkovi vymáhat nájem jako ušlý zisk nájem za zbývající část října a následující 3 měsíce (listopad-leden) v souladu s délkou výpovědní lhůty, nebo jen po dobu kdy jsem byt neměl obsažen, tzn. 16.10. - 30.11.? Nebo za nějaké jiné období?  

 

ODPOVĚĎ:
Máte právo požadovat nájemné po celou dobu výpovědní lhůty. Pokud ale byt obsadíte dříve, pak můžete žádat jen za období, než byt obsadíte. Pak by se totiž na Vaší straně jednalo o bezdůvodné obohacení, že pobíráte dvakrát nájemné, a přitom předchozí nájemník už nemá možnost v bytě bydlet (kdyby se náhodou objevil a chtěl se bydlení domáhat).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.