Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Sousedi nad námi si chtějí nainstalovat klimatizaci s větrákem umístěným na terase nachazející se přímo nad naší ložnicí. Dle domovního řádu schváleného SVJ je k tomu třeba zejména:
- hluková studie ověřující, že je splněn limit hluku max 40db
- písemný souhlas sousedů SVJ.

Ze studie vyplynulo, že hluk na našich oknech bude 39db +- odchylka 3.6db. Sousedi tento závěr považují za splňující podmínku, já ne (hluk může být až 42.6). My jakožto sousedi jsme svůj souhlas odmítli dát, protože si nepřejeme v našem bytě jakýkoliv hluk, ať už by se jednalo o 40db nebo méně. Zejména proto, že se náš byt nachází ve velmi tiché oblasti na úplném okraji Prahy a tiché prostředí je jedním z důležitých faktorů, kvůli kterým jsme si byt kupovali. Navíc dotčenými místnostmi jsou ložnice a dětský pokoj. Sousedy jsme seznámili s naším rozhodnutím a jeho důvody. Bylo nám řečeno, že i přes náš nesouhlas budou hledat právní cestu, jak klimatizaci nainstalovat, protože mají v bytě neúnosné horko a malé děti. Klimatizaci už navíc zakoupili a v bytě provedli spoustu stavebních kroků. Bylo nám také řečeno, že od ostatních sousedů souhlas mají - náš je jediný, který jim chybí. Na druhou stranu dle studie budou hlukem z klimatizace dotčeny pouze tři byty (tzn celkově obdrželi dva souhlasy) a z nich náš jednoznačně nejvíce. Našim cílem je zabránit umístění klimatizace, ideálně bez zbytečně vyostřených konfliktů se sousedy a nákladů na naší straně (soudní, atd).   Máme předběžně podniknout nějaké kroky, nebo počkat až (jestli) klimatizační jednotku na terasu bytového domu SVJ nad nás pokoj nainstalují a pak konat? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Nyní v podstatě nemůžete dělat nic. Dokud klimatizaci nenainstalují, nemáte důvod činit jakékoliv kroky. Jakmile ale klimatizaci nainstalují, máte právo se soudně domáhat odstranění zařízení. Teoreticky pokud byste se chtěli stoprocentně jistit pro případný soudní spor, můžete si již nyní nechat udělat v bytě hlukovou studii, abyste pak měli pro soud důkaz, jak se změnila hodnota hluku před instalací klimatizace a po ní.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.